Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Európa sa mobilizuje za vyšší príjem, treba milión podpisov
Zdielať na

Európa sa mobilizuje za vyšší príjem, treba milión podpisov

BRATISLAVA / Naprieč celou Európskou úniou prebieha obrovská iniciatíva za vyšší príjem. Minimálna mzda by bola 60 % priemerného čistého príjmu v každej členskej krajine. Na to, aby sa tým ale začal Európsky parlament zaoberať, je potrebných milión podpisov.

Zatiaľ sa podpísalo 2 700 Slovákov

Dostatočný počet podpisov sa musí vyzbierať v aspoň siedmich členských krajinách EÚ. Zatiaľ sa to však podarilo len v Slovinsku a Chorvátsku. Slovákov sa podľa dostupných informácií musí vyzbierať aspoň 9 500. Zatiaľ tak však urobilo 2 700 ľudí.

Podľa iniciatívy by si Slováci s minimálnou mzdou mohli prilepšiť o 70 € k výplatám. Keďže 60 % priemerného čistého príjmu je približne 420 €. Analytici hovoria však o tom, že niektoré krajiny by to len ťažko zvládli. Najmä kvôli zlej finančnej situácii a neustálym škrtom v rozpočtoch.

"Považujem celý tento nápad za úplný nezmysel. My by sme niekoľkonásobne museli zvýšiť dane, aby sme vôbec takéto niečo dokázali vyplatiť celej populácii na Slovensku," hovorí Richard Ďurana z INESS.

Deadline 14. januára

Deadline dokedy treba vyzbierať dostatočný počet podpisov je 14. januára. Ak sa to podarí, tento návrh poputuje rovno do Európskeho parlamentu. "To by malo ísť z európskych peňazí. Tie by mali byť lepšie prerozdelené a dali by sa využiť aj príjmy ako sú daň z finančných transakcií, viac zdaňovať korporácie a tých najbohatších - banky," uviedol predseda Výboru pre európske záležitosti v NR SR Ľuboš Blaha. 

Táto obrovská iniciatíva navyše hovorí o tom, aby každý bez ohľadu na to, kde býva a akú má prácu, mal dostatok peňazí na slušný život. "Aby každý jednotlivec v rámci Európskej únie mal právo na dôstojný život, ktorý je zabezpečený určitou výškou minimálneho nepodmieneného príjmu," tvrdí hovorca zastúpenia EK na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy