Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Čakajú nás zmeny v daniach
Zdielať na

Čakajú nás zmeny v daniach

BRATISLAVA / Rastúci štátny dlh a daňové úniky vo výške stoviek miliónov eur. Dostať ich pod kontrolu je veľkou výzvou pre našu vládu na tento rok. Spôsobov ako s nimi zatočiť je viac, no už tradične, na prvom mieste sú dane. Zisťovali sme preto, aké zmeny nás v tejto súvislosti čakajú.

Viac papierovačiek

Naši podnikatelia sa musia od Nového roka pripraviť na väčšie množstvo papierovačiek. Cieľ je zabrániť daňovým podvodom. Správca dane získa prehľad odkiaľ a kam plynú peniaze každej firmy. Potrebné tak bude uviesť každé číslo faktúry.

"Môže to mať aj 10 znakov. Ak sa pomýlim, už za to hrozí pokuta, takže zbytočná byrokracia," informuje podnikateľ Milan Kurota. "Administratívnu záťaž predstavuje akurát vygenerovanie kontrolného výkazu zo softvéru a jeho podanie daňovému úradu, čo sa bude robiť elektronicky," dodáva daňová poradkyňa Danica Orda Oravcová.

Hľadáme peniaze tam, kde sú

"My reálne potrebujeme hľadať peniaze tam, kde sú, ak nechceme ísť do zvyšovania daní. Práve naopak. Veď my sme znížili daň z príjmu právnických osôb," pokračuje predseda vlády Robert Fico.

"Na jednej strane vláda hovorí, že zníži daň, ale na druhej strane zavedením novej dane celkové daňové zaťaženie zvýši," vysvetľuje poslanec Ivan Štefanec.

Pokuta od 30 do 16 tisíc eur

Stane sa tak prostredníctvom zavedenia daňových licencií, ktoré dostali prezývku daň zo straty. Tie zatienili aj zníženie dane z príjmov právnických osôb na 22 %. Významnou zmenou bude aj doručovanie daňových priznaní pre firmy elektronicky. Registrovať sa treba najneskôr do 24. januára, dosiaľ tak však neurobila štvrtina subjektov.

"Ak neskoro podám daňové priznanie, napriek tomu, že som ho podala aj poštou či do podateľne, tak mi bude uložená pokuta," tvrdí Oravcová. Tá sa môže pohybovať od 30 do 16 tisíc eur.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy