Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Čo si naposledy užijeme v roku 2014? Prichádza zmena k lepšiemu
Zdielať na

Čo si naposledy užijeme v roku 2014? Prichádza zmena k lepšiemu

BRATISLAVA / Čo všetko nás čaká v novom roku, ešte netušíme, ale isté je, že niektoré veci si v tomto roku užijeme poslednýkrát. A teraz nemáme na mysli nejaké životné jubileá... Potešíme vás, väčšina zmien bude k lepšiemu.

V obehu máme 719 miliónov korún

V roku 2014 si budeme môcť poslednýkrát vymeniť slovenské mince za eurá. "Posledný termín na výmenu mincí je do 2.1. 2014. Je možná aj výmena poštou, ale je dôležité povedať, že nerozhoduje dátum pečiatky, ale dátum doručenia do národnej banky," informuje vedúca tlačového oddelenia Jana Kováčová.

V slovenských minciach máme v obehu ešte okolo 719 miliónov korún. Keby sme ich všetky postavili na váhu, zistili by sme, že majú spolu 1 400 ton.

Známky lepíme naposledy

Ak neznášate lepenie a odliepanie diaľničných známok, tento rok by ste si to mali vychutnať. Budeme to vraj robiť naposledy. Klasická papierovú podobu totiž v roku 2015 nahradí elektronická. Kupovať si ich budeme rovnako ako teraz 10-dňové, mesačné a ročné a jednou z ich prednosti bude to, že sa nebudú dať tak ľahko falšovať.

Výšku odvodov oznámi poisťovňa

No a rok 2014 je zároveň posledným, kedy si živnostníci sami počítajú výšku odvodov do sociálnej poisťovne. Tu je postup ako na to. "Na internete existujú kalkulačky na výpočet odvodov - musíte do nich zadať čiastkový základ dane, ktorý nájdete vo svojom daňovom priznaní, sumu všetkých odvodov, ktoré ste zaplatili do sociálnej a zdravotnej poisťovne a vydelíte to počtom mesiacov," vysvetľuje ekonómka Eva Vašicová.

Výsledná suma je výška vašich odvodov. V tomto roku to ešte budeme musieť  zvládnuť sami, ale dobrá správa je, že v roku 2015 by nám už mala výšku odvodov oznamovať sociálna poisťovňa.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy