Jasno
21°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Pápež František vyzval k tolerancii a rešpektu
Zdielať na

Pápež František vyzval k tolerancii a rešpektu

VATIKÁN / Tolerancia, vzájomná úcta medzi ľuďmi a zastavenie násilia. To boli hlavné témy novoročnej bohoslužby pápeža Františka, venovanej mieru na celom svete. Svätý otec sa modlil aj za to, aby uzmierenie zvíťazilo nad odplatou, aroganciou a korupciou.

Deti jedného otca

Pápež pri prejave z okna nad Námestím svätého Petra, ktoré zaplnilo desaťtisíce veriacich, turistov a Rimanov, vyzval ľudí k prijímaniu vzájomných rozdielov. Aj nepriatelia potom podľa neho majú uznať, že všetci ľudia sú si bratia.

"Všetci sme deťmi jedného otca na nebesiach,"
prehlásil František. "To každému ukladá zodpovednosť za úsilie o to, aby sa svet stal obcou bratov, ktorí rešpektujú jeden druhého, prijímajú jeden druhého vo svojej rozmanitosti a starajú sa jeden o druhého," prehlásil pápež.

Je čas to zastaviť

Na chvíľu František odložil papier s textom svojho posolstva a kritizoval násilie vo svete. "Je čas to zastaviť," vyzval.

"Musíme sa pozerať na násilie a nespravodlivosť v mnohých častiach sveta, čo nás nemôže nechať ľahostajnými," povedal František. "Je treba, aby sa všetci podieľali na budovaní spoločnosti, ktorá bude naozaj spravodlivejšia a zjednotená," dodal.

S myšlienkou na ľudí sužovanými vojnami a násilím sa pápež František podľa AP pomodlil, aby "odvaha k dialógu a uzmierenie zvíťazila nad pokušením odplaty, arogancie a korupcie".

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy