Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
NA VLASTNEJ KOŽI. Na Islande si každý robí, čo chce
Zdielať na

NA VLASTNEJ KOŽI. Na Islande si každý robí, čo chce

REYKJAVÍK / Island je krajina s najstarším parlamentom na svete. To, čo by asi nedokázali mnohí politici, bolo práve tam samozrejmosťou. Zákonodarci nielen že slúžili ľuďom, ale robili to úplne zadarmo! bola kedysi na Islande úplná samozrejmosť. Oni nielenže slúžili ľuďom, ale robili to úplne zadarmo.

Pohyb po dvoch kontinentoch

Na Islande sa prakticky stále pohybujete po dvoch kontinentoch. Stretáva sa tam eurázijská a americká litosferická doska. A stretáva sa tu aj mentalita Američanov a Európanov.

Islanďania si od jedných aj druhých vzali to, čo najviac vyhovovalo ich slobodnému zmýšľaniu a potom si to prispôsobili po svojom."Každý si tu môže robiť, čo chce, nik vás neodsudzuje. Keď si v osemdesiatke zmyslíte, že chcete loziť po skalách, tak môžete a ľudia to robia," hovorí sprievodkyňa Dana Ježková. 

Po svojom vyberajú aj mená. Nie je nič zvláštne, keď stretnete človeka, ktorý sa volá ako niektorý zo severských bohov. Náš šofér hrdo nosí meno THOR ako boh hromu. "Myslím si, že je to super meno, mne sa páči," hovorí Thor.

Zasadanie parlamentu pod holým nebom

Je len symbolické, že na rozhraní dvoch kontinentov zasadal aj vôbec prvý islandský parlament a to priamo pod holým nebom. A nebol len prvý na Islande, ale dokonca prvý na svete.

Už pred vyše 1 000 rokmi tu vplyvní muži z celého ostrova dokázali prijímať zákony napriek tomu, že rozhodovali v pomerne veľkom nepohodlí, bez strechy nad hlavou. "Prichádzali tu na dva týždne, stanovali alebo spali pod šírym nebom a neboli tu žiadne trvalé stavby," dodáva Dana.

Spojitosť s dnešnými, povedzme aj slovenskými poslancami by sme tu hľadali márne. Túto funkciu totiž starí Islanďania vykonávali pre dobro krajiny úplne zadarmo. "Tu je taká krásna tá príroda, že by prišli na iné myšlienky ako v našom parlamente, kde sú tam vysoko nad nami," hovorí turistka. "Myslím, že by rozhodovali rýchlejšie, keby na nich pršalo," dodáva sprievodkyňa.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy