Skoro jasno
13°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Kulinárska delikatesa. Zhnitý žralok
Zdielať na

Kulinárska delikatesa. Zhnitý žralok

REYKJAVIK / Ochutnali ste už niekedy niečo naozaj bizarné? Za zvláštnymi chúťkami nemusíte precestovať polovicu sveta. Na severe Európy ich ponúkajú hneď niekoľko.

Zapácha ako farba na vlasy

Islanďania milujú jahňacie a ryby, ale ak chcete vyskúšať niečo naozaj špeciálne, mali by ste ochutnať fermentovaného žraloka. Je to žralok, ktorý hnil niekoľko týždňov, zapácha ako farba na vlasy a preto je lepšie zapiť ho typickým nápojom Brennivin.

"Zacítil som ten amoniak, ale... dobré," hovorí turista Milan. "V rodine môjho manžela to jedia všetci, z mojej strany takmer nikto, no naše deti sme viedli k tejto tradícii," tvrdí majiteľka reštaurácie Hrőnn. 

Nechávajú si rybie čipsy

Pri drsných podmienkach boli Islanďania zvyknutí z rýb zúžitkovať všetko, aj sušené hlavy. Teraz ich už ale vyvážajú do Afriky. Ponechali si však rybie čipsy - teda sušené plátky mäsa, ktoré jedia napríklad pred televízorom a skvelé sú vraj aj počas dlhých túr v prírode.

Nesmie chýbať údený pstruh, ktorého si cenia viac než lososa a  polievka zo zvyškov chleba. Tá sa jedáva v pondelok. "Kedysi sme ju mávali dosť často, ale ľudia už dnes všetky zvyšky vyhadzujú a zabudli, aká bola dobrá," dodáva majiteľka reštaurácie.  

Chlieb z raže je pýchou

Chlieb z raže je islandskou pýchou, možno aj preto, že je to jediná obilnina, ktorej sa tu darí. Tradičná príprava sa od tej slovenskej veľmi odlišuje. Cesto sa nepečie, ale varí v prírodných horúcich prameňoch.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy