Skoro jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Z vane do kaplnky, aj to bol krst princa Georga
Zdielať na

Z vane do kaplnky, aj to bol krst princa Georga

LONDÝN / V paláci Svätého Jakuba v Londýne bol vo štvrtok pokrstený budúci následník britského trónu princ George. Súkromnej ceremónie sa zúčastnilo 22 pozvaných, vrátane kráľovnej Alžbety II. Ešte predtým sa so synom, ktorého pokrstili vo štvrtok popoludní, vyfotili vo vani.

Akcia pre 22 ľudí

Britské vlajky, krstinové transparenty i torty. Obdivovatelia kráľovskej rodiny oslavujú vo veľkom, kým kráľovská rodina plánuje usporiadať slávnosť v úzkom rodinnom kruhu. Rodičia však maličkému následníkovi dopriali až siedmych krstných rodičov. Obradu sa zúčastní asi 22 ľudí. Mnohí zvedavci preto čakali pred palácom celú noc, len aby si zabezpečili najlepší výhľad.

"Cez noc to bolo otrasné, pršalo, zmokli sme do nitky, ale jednoducho, chcem byť pri krste princa Georga," hovorí obdivovateľka kráľovskej rodiny Maria Scott.

Williama pokrstili v Buckinghanskom paláci

"Dnešný deň je významný, aj preto, že princ William porušil doterajšiu tradíciu a vybral si pre krst toto miesto," hovorí ďalšia žena. "William a Catherine si kaplnku vybrali s radosťou, ležala v nej princezná Diana. Ona bude tiež na nich žiariť a zahŕňať ich láskou," dodáva ďalší obyvateľ Londýna.

Princa Georga pokrstil v kráľovskej kaplnke paláca svätého Jakuba hlava anglikánskej cirkvi - arcibiskup z Kenterbury. William, princ Charles, dokonca kráľovná Alžbeta II. boli pritom pokrstení v Buckinghamskom paláci.

Princa pokrstil vodou z rieky Jordán. Existujú špekulácie, že kráľovskú kaplnku si mladí rodičia vybrali aj preto, že v nej bolo pred pohrebom vystavené telo princeznej Diany, Williamovej matky.

Aj krstných vyberali proti tradíciám

Aj výber krstných rodičov je určitým odklonom od tradície, keď obvykle nimi bývali predstavitelia kráľovskej rodiny. Krstnými rodičmi boli tentokrát Williamova sesternica Zara Tindallová, Oliver Baker, priateľ rodičov zo štúdií na univerzite St. Andrews, kamarátka Kate zo strednej školy Emilia Jardine-Patersonová, blízka priateľka princeznej Diany Julia Samuelová, bývalý tajomník vojvody a vojvodkyne z Cambridge Jamie Lowther-Pinkerton, William van Cutsem, ktorý je Williamovým kamarátom z detstva, a Hugh knieža Grosvenor.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy