Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Autista Lance (55) je odborníkom na pivo
Zdielať na

Autista Lance (55) je odborníkom na pivo

MISSOURI / Lancea (55) prirovnávajú k Dustinovi Hofmanovi a jemu to lichotí. Na svoju prezývku "Pivný Rainman" je patrične hrdý. Vie veľa o pive, zbiera plechovky a má ich doma tisíce. Dalo by sa povedať, že nič výnimočné, avšak tento znalec piva sa narodil ako autista.

Začalo sa to všetko nevinne...

Napriek ťažkému postihnutiu sa Lance nevzdal radosti zo života a našiel spôsob, ako si ho užiť. Zameral sa na pivo. Začalo to nevinne. Najprv iba zbieral plechovky od piva.

Neskôr sa vrhol na štúdium jeho histórie a teraz sa pripravuje vydať o nej knihu. To, ako sa Lance vyrovnal s autizmom zaujalo aj dokumentaristov. "Tento príbeh je o tom, že sa dá zvíťaziť aj vtedy, keď máte minimálnu šancu na úspech," hovorí dokumentarista Aaron Rice.

Plechovky mu pomáhajú nájsť pokoj

Lance priznáva, že v jeho prípade nejde ani tak o koníček, ako skôr o posadnutosť. Plechovky od piva mu však pomáhajú nájsť pokoj a sústrediť sa. Aj preto ich zbiera dodnes. Zároveň chce pomôcť ostatným.

"Chcem dať nádej ľuďom. Nádej rodinám, ktoré majú autistické deti, že nie je všetkým dňom koniec," hovorí Lance. V tejto chvíli sa 55-ročný muž chystá na okružnú cestu po 70 pivovaroch vo svojom okolí. Pri pomyslení na to sa vraj cíti ako Alica v krajine zázrakov.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy