Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Zomrel génius, ktorý bol inšpiráciou pre film Rain Man
Zdielať na
Zahraničie

Zomrel génius, ktorý bol inšpiráciou pre film Rain Man

Kim Peek bol vedec s pozoruhodnou pamäťou. Fran Peek tvrdí, že jeho syn si raz prečítal knihu a dokázal ju celú povedať naspamäť.

Kim zomrel v sobotu 19. decembra na silný srdcový záchvat a za mŕtveho ho vyhlásili v nemocnici v Murray, okrajovej štvrti hlavného mesta amerického štátu Utah Salt Lake City.

Kim Peek bol vedec s pozoruhodnou pamäťou. Fran Peek tvrdí, že jeho syn si raz prečítal knihu a dokázal ju celú povedať naspamäť.

Kim Peek inšpiroval autora Barryho Morrowa k napísaniu scenára Rain Man, ktorý sfilmovali v roku 1988. Získal štyri sošky Oscara vrátane ceny na najlepší film a najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe pre Dustina Hoffmana. Ten stvárnil autistického muža, jeho brata si zahral Tom Cruise.

Fran Peek uviedol, že jeho syn sa spoznal s Morrowom na konferencii začiatkom 80. rokov a spisovateľ bol ohromený Peekovou schopnosťou zapamätať si všetko, čo počul. Morrow následne napísal scenár. Hoci hlavná postava v podaní Dustina Hoffmana bola vlastne fiktívna, podľa Peeka bol jeho syn rovnako úžasný ako ten filmový. Kimov skutočný charakter sa preukázal, keď cestoval po svete a pomáhal rozptyľovať mylné predstavy o duševne postihnutých a ich chorobách.

"Bolo to jednoducho neuveriteľné, čo všetko o tom vedel," povedal v pondelok Fran Peek.

V posledných rokoch života Kima označovali za "megavedca", ktorý bol doslova geniálny približne v 15 rôznych odboroch, od dejín a literatúry až po geografiu, čísla, šport, hudbu a dátumy. Jeho pohybové schopnosti boli obmedzené - nedokázal urobiť niektoré jednoduché úkony, ako napríklad obliecť sa.

Vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) skúmali Peeka v nádeji, že technológia využívaná pri štúdiu účinkov vesmírneho cestovania na mozog pomôže vysvetliť jeho duševné schopnosti.

Pohreb "zázračného" muža sa bude konať budúci týždeň v meste Taylorsville.

Zdielať na

Najčítanejšie správy