Oblačno
25°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Dvoch Slovákov stále držia v iránskom väzení
Zdielať na

Dvoch Slovákov stále držia v iránskom väzení

TEHERÁN/BRATISLAVA / Stále sú v zajatí. Poslední dvaja Slováci, ktorých zadržali ešte v máji tohto roku Iránske bezpečnostné sily sú stále za mrežami. O tom, že situácia v Iráne je vážna, svedčí aj posledná aktualita. Zatkli tam ďalších štyroch ľudí, ktorí chceli sabotovať jadrové zariadenie.

Irán a USA obnovili dialóg

Iránska strana nechce zverejniť národnosť ani žiadne bližšie údaje zadržaných. Šéf Iránskej agentúry pre atómovú energiu povedal, že sabotérov sledovali už dlhšie a zatkli ich skôr, než stihli plán uskutočniť.

Táto správa prichádza práve v čase, keď Irán v snahe zbaviť sa sankcií OSN nadviazal dialóg s USA. Obaja prezidenti spolu telefonovali po tridsiatich rokoch. "Je to práve pre ten telefonický kontakt, čo pobúrilo niektorých konzervatívnych predstaviteľov vo vedení," uviedol expert na terorizmus Jozef Klavec.

Ani čas a miesto údajne pripravovanej sabotáže nechce Irán zverejniť. Jedno z jadrových zariadení má Irán aj v meste Isfahán. Práve tam zadržali v máji tohto roku osem Slovákov podozrivých zo špionáže.

Dvaja Slováci ostávajú v iránskom väzení

Po viac ako 100 dňoch sa prvého septembra šiesti vrátili domov. Zvyšní dvaja sú stále v iránskom väzení. "Rokovania stále prebiehajú, sú veľmi intenzívne. Posledne sa minister Miroslav Lajčák v New Yorku stretol s iránskym ministrom zahraničných vecí a tejto téme sa venovali pomerne obšírne," uviedol Peter Susko z Ministerstva zahraničných vecí SR.

V akom stave sú rokovania, kedy a či sa zadržaní Slováci vrátia zatiaľ ani slovenská informačná služba ani ministerstvo zahraničných vecí nezverejňuje. Objavili sa informácie, že jeden z nich je jadrový fyzik a druhý mal takpovediac profesionálnejšie zariadenie ako ostatní.

Priorita je dostať ich domov

Marek Stolarčík a Pavol Šeliga tak zostávajú v Iráne. "Prioritou je, aby sme dostali našich občanov domov, a preto v tejto chvíli nemôžeme poskytovať ďalšie informácie, aby sme neskomplikovali proces ich oslobodenia," dodal Susko. "Toto môže mať len voči nim povedzme nejaký nepriaznivý vplyv v tom, že by mohli byť dlhšie zadržiavaní aby sa potvrdila vážnosť tvrdení Iránskej strany," dodával expert na terorizmus.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy