Jasno
11°
Bratislava
Fico vychvaľoval SIS. Nie je to vhodné, tvrdí analytik
Zdielať na

Fico vychvaľoval SIS. Nie je to vhodné, tvrdí analytik

BRATISLAVA / Paraglajdisti sa z Iránu dostali bezpečne domov vládnym špeciálom. Pozoruhodný je však aj fakt, že o ich návrate informoval premiér, ktorý ďakoval Slovenskej informačnej službe. Tá sa pritom v podobnom prípade spred pár mesiacov nespomínala...

Vznikajú tak ďalšie otázky okolo podozrení zo špionáže Slovákov v Iráne. "Sme nevedeli, ešte ráno som nevedela nič," hovorí Mariana Ribecká, babka jedného z paraglajdistov. "Čím menej sa hovorí, tým sú lepšie výsledky," hovorí premiér Robert Fico. 

Fico: SIS napĺňa médiá vynikajúcimi výsledkami

Od začiatku je akcia prísne tajná. Ani príbuzní do poslednej chvíle netušili, že ich najbližší sa vracajú zo zajatia domov. Oznamoval to sám premiér. Niekoľko krát vyzdvihol prácu tajnej služby. "Som veľmi rád, že slovenská informačná služba nenapĺňa médiá škandálmi, ale napĺňa vynikajúcimi výsledkami," hovorí premiér.

Analytik: Chváliť SIS nie je na mieste

Po prípade údajného špióna CIA, Slováka Mateja Valúcha to bol druhý extrémne tvrdý oriešok. Vyzdvihovať prácu tajnej služby však podľa analytika nie je na mieste. "Kľúčovú úlohu v obidvoch prípadoch zohralo ministerstvo zahraničných vecí. Pokiaľ služba niečo robila, tak len povedzme nejaké podporné veci," hovorí bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Minister zahraničných vecí by sa radšej takýmto prípadom vyhýbal. V diplomatických kruhoch sa totiž používa formulka niečo za niečo. "Nevyplynuli pre Slovenskú republiku žiadne finančné záväzky," hovorí Fico.

Viac o vyjednávaní neprezradil. O návrate Mateja Valúcha však premiér neinformoval. Vtedy stačil minister. Ani SIS sa pritom nespomínala. Znamenať to môže všeličo. "Pokiaľ sa rozviedka musela do toho vložiť, tak len na pokyn alebo požiadanie ministerstva zahraničných vecí, nič iné," tvrdí Žitný.

Špeciálny tím ministerstva zahraničných vecí a SIS teraz zafungoval. Aj keď misia ešte nie je ukončená. Každý z nás by si mal z tohto zobrať príklad, kým nebude neskoro. "Asi sme si už veľmi zvykli na to, že sme v Schengene a pomaly sme zabudli, na to že sú hranice a víza," uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy