Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Objavili najväčšiu sopku na Zemi, volá sa Tamu
Zdielať na

Objavili najväčšiu sopku na Zemi, volá sa Tamu

HOUSTON / Veľký objav geológov! V Tichom oceáne našli najväčšiu samostatnú sopku na Zemi. Tamu, ako sopku nazvali, je 60-krát vyššia ako najväčšia aktívna sopka na Zemi Mauna Lao na Havaji. Nachádza sa asi 1 600 kilometrov východne od Japonska.

Podobná ako na Marse

Masív pomenovaný Tamu sa týči zo dna oceánu do výšky asi 3,5 kilometra a má rozlohu približne 310-tisíc kilometrov štvorcových. Píše o tom tím pod vedením Williama Sagera z univerzity v americkom štáte Texas. Článok sa objavil v najnovšom čísle časopisu Nature Geoscience.

Tamu sa tak môže porovnávať i s najväčšou známou sopku v slnečnej sústave, ktorou je Olympus Mons na planéte Mars. Hoci s viac ako 20 kilometrami je oveľa vyššia, zaberá plochu porovnateľnú s vulkánom Tamu.      

Je najväčšia

O sopečnej formácii v Tichomorí vedia geológovia už dlhšie, ale doteraz predpokladali, že sa skladá z niekoľkých sopiek. Analýzy horninových vzoriek a seizmické senzory však ukázali, že masív Tamu je najväčšia známa samostatná sopka na svete Jej čadičový kužeľ meria 650 krát 450 kilometrov. Tamu je 60-krát vyššia ako najväčšia aktívna sopka na Zemi - Mauna Loa na Havaji. Tá je zas od základne vyššia ako Mount Everest.

Masív Tamu sa nachádza asi 1 600 kilometrov východne od Japonska. Tvorí ho stuhnutá magma, ktorá sa začala rýchlo a ďaleko vylievať asi pred 144 miliónmi rokov. Nasvedčuje tomu uhol sklonu úbočí sopky. Vedci nepredpokladajú, že vulkán je stále aktívny.

Môžu existovať ďalšie

Takýchto gigantických sopečných oblastí je aj na Zemi viacero, ale podľa vedcov sú málo preskúmané, pretože sú lepšie skryté, napríklad pod morskou hladinou. Napríklad v blízkosti rovníka v Tichom oceáne, východne od Šalamúnových ostrovov, leží najväčšia morská plošina na svete Ontong Java, ktorá je oveľa väčšia než Tamu. Má rozlohu dva milióny kilometrov štvorcových. V Indii leží Dekanská plošina s rozlohou asi milión kilometrov štvorcových. Obe tieto formácie však zrejme vznikli činnosťou viacerých sopiek.

Prekrásne prírodné divadlo predvádza aj aktívna a v Európe najväčšia sopka Etna.V erupciách chŕli k nočnému nebu prúdy lávy. Nad sicílskou Cataniou časté erupcie len málokedy spôsobia škody. Hoci tunajšiu populáciu Etna neohrozuje, obyvatelia žijúci blízko nej však musia čeliť spŕškam prachu, ktoré erupcie sprevádzajú.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy