Jasno
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Stretnutie s medveďom. Takto sa vyvarujete napadnutiu
Zdielať na

Stretnutie s medveďom. Takto sa vyvarujete napadnutiu

ZAKOPANE / Vysoké Tatry sú nielen majestátne a krásne ale aj nebezpečné a zradné. Svoje o tom vedia aj horskí záchranári, ktorí pri takýchto prípadoch zasahujú. Poľskí záchranári sa opäť raz poriadne zapotili. Väčšinou išlo o kuriózne prípady...

Ak vás v Tatrách uhryzne had, je veľmi dôležité, aby ste si zapamätali, aký je veľký. Od oho sa totiž odvíja sila jeho jedu. "Všetko to záleží od toho, či zmija bola veľká alebo malá, či turista trpí na nejaké alergie a ako rýchlo sa jed do tela šíri," hovorí záchranár Tomasz Wojcowchski.

Turistov zasiahli kamene

Ďalšie zranenie bolo o niečo vážnejšie, dvoch mladých turistov počas výstupu na štít zasiahli kamene. Tie pravdepodobne mohol uvoľniť iný turista, alebo neopatrný kamzík. "Jeden z turistov mal tržnú ranu na nohe, druhého kameň zasiahol do hlavy. Je ale šťastie, že išlo o malý kameň inak to mohlo skončiť tragédiou," hovorí Wojcowchski.

"Môže to byť spôsobené tým, že to zhodí kamzík, tečúca voda, alebo aj ľudia, ktorí ak je ten chodník niekde hrebeňový sa o to pričinia," uviedol záchranár Domino Michálik.

Práve tatranské zvieratá predstavujú pre mnohých turistov obrovskú atrakciu. Stretnúť na chodníku napríklad medveď nie je ale veru nič príjemné. Horská služba síce nerieši prípady napadnutia medveďom veľmi často, no turisti ho stretávajú na chodníkoch pomerne bežne.

Vyvarujte sa stretnutiu s medveďom

Bohaté skúsenosti s medveďom majú nielen návštevníci, ale aj slovenskí Tatranci. "Stretnúť medvedicu s dvoma mladými na mestskom chodníku, to znamená šok, strach o život a nikomu to neprajem," hovorí Maruša, obyvateľka Vysokých Tatier.

"V prvom rade sa treba vyhnúť očnému kontaktu a nenápadným spôsobom sa vzďaľovať od medveďa smerom dozadu," hovorí Miroslav brezovský, strážca TANAP. 

Téme sa venuje reportér Peter Dzurilla. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy