Skoro jasno
21°
Bratislava
Chemický útok v Sýrii. Toto nie je terorizmus, toto je koniec
Zdielať na

Chemický útok v Sýrii. Toto nie je terorizmus, toto je koniec

BRATISLAVA/DAMASK / Toto už nie je terorizmus, toto je koniec! Priamo počas návštevy inšpektorov OSN mali zahynúť stovky ľudí na okraji hlavného mesta Sýrie. A to vrátane bábätiek v plienkach. Informácie o tom, že po dlhých desaťročiach boli použité zbrane hromadného ničenia, stále neutíchajú.

Čo komu urobili deti?

Aj podľa expertov tu už končí všetko a týka sa to každého z nás. Na záberoch mŕtve telá detí roztrúsené po zemi v provizórnych nemocniciach. Akoby vedľa seba spali. Sú však mŕtve.

Aj bábätko v plienkach našlo nezmyselnú smrť pri masívnom útoku, aký za posledné desaťročia nemá obdobu. "Pýtam sa, čo komu urobilo toto umierajúce dieťa. To, čo sa stalo, dokazuje zlyhanie OSN a všetkých, čo volali po humánnosti," hovorí jeden z mužov, ktorý sa nachádzal priamo na mieste.

Sýrska vláda odmieta chemický útok

Ohavnosť, akú si u nás nevieme ani predstaviť. Hromadný chemický útok. Sýrska vláda to však odmieta. "Generálne veliteľstvo sýrskej armády správy o chemickom útoku na predmestia Damasku označuje za absolútnu lož, ktorá je súčasťou špinavej mediálnej vojny, ktorú niektoré krajiny vedú proti Sýrii," uviedol hovorca sýrskej vlády.

Ani vyšetrovatelia OSN, ktorí sú na mieste už od nedele, zatiaľ útok nepotvrdili. 1 300 ľudí pritom malo zomrieť len 15 minút cesty od miesta, kde sú ubytovaní. "Vidíme chvejúce sa telá, žiadne znaky vonkajších zranení, žiadnu krv, dusenie. Mŕtvych je mnoho. Najpravdepodobnejšia verzia je chemický útok," uviedol Hammish de Bertton-Gordon, expert na zbrane hromadného ničenia.

Zbrane hromadného ničenia? Niektorí nepochybujú...

Napriek tomu je stále viac tých, ktorí nepochybujú o tom, že to boli zbrane hromadného ničenia. "Či to naozaj tak bolo, to s istotou nevieme. Na to je tam tím medzinárodných špecialistov a inšpektorov, ktorých do oblasti vyslala OSN," hovorí Matej Drotár, Inštitút bezpečnostných štúdií MO SR.

100 tisíc mŕtvych za 3 roky. 11 miliónov presťahovaných. Množstvo utečencov, podozrenia z útoku zbraňami hromadného ničenia. Krajina v kolapse. Toto všetko znamená jediné. Svet sa musí vyjadriť. "Francúzsky minister zahraničných vecí sa vyjadril, že pokiaľ použitie chemických zbraní bude potvrdené, tak Francúzsko môže zvážiť použitie sily," hovorí Drotár.

K údajnému chemickému útoku došlo presne rok po tom, čo americký prezident pohrozil, že použitie chemických zbraní by bolo prekročením červenej čiary. Celý svet sa preto teraz bude pozerať, ako sa zachovajú mocnosti. 

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 17:50.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy