Zatiahnuté
12°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Ryanair lieta s nebezpečne málom paliva, musel núdzovo pristáť!
Zdielať na

Ryanair lieta s nebezpečne málom paliva, musel núdzovo pristáť!

DUBLIN / Je to jednoduché. Letecké spoločnosti platia poplatky aj podľa toho, ako ťažké sú ich stroje. A tak je starou známou vecou, že írsky prepravca Ryanair nemá pri odletoch plne natankované nádrže. Palivo totiž výrazne zvyšuje váhu lietadla a tá zase poplatky, ktoré musí spoločnosť platiť letiskám. Ide o život, varujú piloti.

Tri núdzové pristátia pre palivo

Írska nízkonákladová spoločnosť potvrdila právne kroky voči televíznej spoločnosti, ktorá priniesla dokument o nedodržiavaní bezpečnostných pravidiel. Channel 4 totiž citoval pilotov Ryanairu, ktorí hovorili o nedostatočnom množstve paliva na palube ich strojov.

Televízia poukázala pritom na tri konkrétne prípady, kedy piloti avizovali málo pohonných látok. Išlo o núdzové pristátia z nedávnej minulosti napríklad v Španielsku. Lety Ryanairu boli odklonené na iné, ako pôvodne plánované letiská. Keďže však nemali dostatok paliva, posádka v troch prípadoch vyslala signál Mayday. Stroje z cestujúcimi tak pristávali prednostne, pretože sa im minulo palivo.

94 percent nespokojných pilotov

Ryanair to označil za ohováranie a tvrdí, že stav jej lietadiel zodpovedá nariadeniam Európskej únie. Vyzdvihnuté prípady označil za incidenty spôsobené zlým počasím.

Dokument však pripomína prieskum medzi pilotmi, spomedzi ktorých až 94 percent žiada úrady o prešetrenie úrovne bezpečnosti. Podľa nízkonákladovej firmy je to však iba súčasť dlhoročného zápasu medzi ňou a pilotmi bojujúcimi za uznanie ich odborovej organizácie. Združenie to však odmieta a obviňuje vedenie vydierania a vyhrážania sa disciplinárnymi trestami.

Čierna ovca medzi aerolinkami

Ryanair dlhodobo čelí kritike z viacerých strán. A to pre biznis model, pracovné metódy či úroveň prepravy. Pravdou však je aj to, že priemerný vek flotily spoločnosti patrí medzi najnižší vo svete a konkurenti sa len veľmi ťažko vyrovnávajú s jej agresívnou obchodnou politikou.

Vďaka nej a úsporám, kde sa len dá, Ryanair narozdiel od väčšiny konkurentov tvorí zisk a prepravuje cestujúcich za relatívne nízke ceny.

Špeciálne spravodajstvo KRIMI PLUS v sobotu o 18:00.

isifa/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy