Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Letuška z Ryanairu: Musíme si platiť aj uniformy!
Zdielať na

Letuška z Ryanairu: Musíme si platiť aj uniformy!

LONDÝN / Bývalá letuška upozornila na podmienky práce v najväčšej európskej nízkonákladovej spoločnosti Ryanair. Podľa rozhovoru ktorý priniesol britský denník The Independent, ju prinútili aby súhlasila s trojmesačnou neplatenou dovolenkou za rok. Išlo o obdobie mimo sezóny počas zimných mesiacov.

Platili len za čas v oblakoch

Sophie Growcootová je 20 ročná bývalá letuška z Liverpoolu, ktorá má z tejto práce doslovne nočnú moru. Počas neplateného voľna, mala zakázanú prácu v inej firme. Akoby to nestačilo, z vlastným peňazí si musela kúpiť pracovnú uniformu za 360 libier a až 1800 libier za povinný bezpečnostný kurz. 

Zamestnávateľ jej platil len za hodiny ktoré reálne trávila "v oblakoch". Predletové brífingy, prestoj medzi letmi ani pracovné stretnutia jej nikto nezaplatil. "Mali sme byť platení iba v prípade, že lietadlo bolo v pohybe, keď let meškal alebo bol zrušený nevideli sme ani halier," hovorí letuška v rozhovore pre The Independent.

Hodinová sadzba na palube lietadla sa pohybovala okolo 13,07 libry za hodinu bez možnosti navýšenia v priebehu troch rokov. Platené sú len štyri dni v týždni. Piaty deň bol takzvaný pohotovostný, počas ktorého musela byť k dispozícii na telefóne a pripravená nastúpiť na let do hodiny. Ani túto pohotovosť zaplatenú nemala.

Musela byť stále v pohotovosti

"Počas jednej takejto pohotovosti, ma o 4tej ráno odvolali do práce. Mala som letieť z Liverpoolu do Dublinu. Keďže bola hlboká noc, musela som si zaplatiť 10 libier za taxík aby som sa dostala na letisko. Keď som prišla, oznámili mi, že let bol zrušený pre málo cestujúcich. Nikto mi to samozrejme nezaplatil ani sa neospravedlnil," opisuje nepríjemnú skúsenosť Sophie.

Sophie Growcoot sa pokúsila riešiť tento problém aj v poslaneckej snemovni. O pomoc poprosila posklankyňu Lucianu Bergerovú. „Je to jasné vykorisťovanie spoločnosťou Ryanair. Je poburujúce, že letecká spoločnosť, ktorá vykázala minulý rok taký rekordný zisk neplatí svojich zamestnancov pocelú dobu, kedy sú v práci. Ako si môže majiteľ Michael O'Leary myslieť, že je spravodlivé alebo prijateľné pre jeho spoločnosť, že bude profitovať z využívania svojich zamestnancov ako je Sophie?“ dodala rozčúlene poslankyňa.

Za výpoveď rozdávajú pokuty

Zmluvu Sophie podpísala bez toho aby jej niekto vysvetlil všetky podrobnosti a cítila sa byť do toho dotlačená spoločnosťou Crewlink, ktorá zabezpečuje zamestnancov pre Ryanair. "Bola som naozaj nadšená keď som prvý krát vošla na palubu lietadle, ale teraz je to pre mňa už len nočná mora," dodala Sophie.

V zmluve má dokonca zakotvenú aj poznámku, že ak dá výpoveď v prvých 15 mesiacoch pracovného úväzku, musí zaplatiť "manipulačný poplatok" 200 libier.

Hovorca Ryanairu povedal: "Sme prekvapení vyhlásením pani Bergerovej v poslaneckej snemovni, pretože táto osoba nebola zamestnancom Ryanairu, ale dodávateľskej spoločnosti Crewlink Ltd, a zdá sa, že opustili svoje zamestnanie bez predchádzajúceho upozornenia po len dvoch mesiacoch . Sme tiež prekvapení, že pani Bergerová sa nepokúsila overiť tieto nepravdivé tvrdenia o spoločnosti Ryanair ešte pred jej obvinením."

Všetko o hokejových MS na jednom mieste. Čítajte TU.

isifa/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy