Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Najvyššia špirála na svete! Pozrite sa...
Zdielať na

Najvyššia špirála na svete! Pozrite sa...

ABU DHABI / V Dubaji majú ďalšie „naj“. Okrem najvyššej budovy sveta, najvyššieho hotela, majú už aj najvyššiu špirálovitú budovu. Stála miliardy dolárov a do prevádzky ju uviedli vo veľkom štýle.

Inšpirovaná štruktúrou DNA

Volá sa Kayanská veža a architekti sa pri jej projekte inšpirovali štruktúrou DNA. Každé poschodie je od pravého uhla naklonené o 1,2 stupňa, čím vytvára tvar špirály.

"Tento projekt je veľmi výnimočný. Je to náš obraz. Chceme aby nás takto vnímal celý svet. Vieme, že toto nie je jediná špirálová budova na svete, ale je to jediná Kajanská veža na svete a tá je výnimočná," povedal o novej pýche mesta Ahmed Alhatti prezident firmy, ktorá budova postavila.

Architektonický skvost za 3 miliardy

Náklady na jej výstavbu dosahujú takmer 3 miliardy dolárov. Nachádza sa v prestížnej štvrti Marina District, kde susedí napríklad s najvyšším hotelom sveta. 73 poschodová špirála je so svojimi 310 metrami stále o viac než 500 metrov nižšia než najvyššia budova sveta - slávna Burdž Kalifa, ktorú nájdeme len pár kilometrov od novopostavenej špirály.

"Toto môžete zažiť len v Dubaji. Je to medzinárodný trh, kde sa každý potrebuje odlíšiť. A to nás inšpiruje," dodal Ahmed Alhatti. V Kajanskej veži budú sídliť prestížne firmy a slúžiť bude aj ako luxusná rezidencia pre vplyvných podnikateľov. Jej otvorenie sprevádzal veľkolepý ohňostroj.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy