Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prekazený útek. Roháč sa pokúsil prebúrať z cely
Zdielať na

Prekazený útek. Roháč sa pokúsil prebúrať z cely

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA / Jeden z najhľadanejších Slovákov, v súčastnosti súdne stíhaný muž v Maďarsku Jozef Roháč, sa v polovici 80. rokov pokúsil utiecť. Útek plánoval z nápravno-výchovného ústavu v Bratislave. Vyplýva to z nedávno nájdených materiálov. Roháč vtedy sedel za únos komunistického papaláša.

Odmietal vinu za terorizmus

Útekár. Presne toto označenie mal uvedené za totality Jozef Roháč v spise v kolonke nebezpečnosť. Bol prvým a vlastne jediným, kto sa pokúsil ujsť z cely v Justičnom paláci. Stalo sa to 26. apríla 1986.

Roháč chcel prebúrať stenu, potom vyliezť na strechu budovy a odtiaľ zísť dolu po drôtoch hromozvodu. "Tento konkrétny väzeň sa považoval za politického väzňa. Odmietol vinu za trestný čin teroru," uvádza historik ÚPN Ľubomír Morbacher.

Vybúranú omietku splachoval do záchoda

Ako pracovný nástroj na búranie mu poslúžili výstuhy z postelí a skrutka od radiátora. Vybúranú omietku splachoval. Bachari objavili dieru v stene o tri dni neskôr, keď mal Roháča prezradiť spoluväzeň. Za ten čas sa prebúral do hĺbky osem centimetrov. "V podstate to bolo vyhodnotené ako marenie úradného rozhodnutia," dodal Morbacher.

Roháča za pokus o útek potrestali samotkou na 15 dní. Na disciplinárny trest reagoval svojsky. "No dobre," mal vtedy povedať. V čase, keď bol Roháč zavretý v Bratislave, vyhlásil dvakrát protestnú hladovku.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy