Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ničivé tornádo v Oklahome. Počet mŕtvych znížili na 24
Zdielať na

Ničivé tornádo v Oklahome. Počet mŕtvych znížili na 24

OKLAHOMA CITY / Pondelňajšie vyčíňanie obrovského tornáda, ktoré zasiahlo americký štát Oklahoma, prinieslo podľa prvých správ 91 mŕtvych, neskôr úrady hovorili o 51 obetiach. Teraz ale ich počet znížili na 24. Medzi mŕtvymi je 9 detí, tie tiež tvorili zhruba polovicu z viac než 140 zranených.

"Máme dobré správy. Správny počet je teraz 24 obetí," uviedla vedúca pracovníčka úradu súdneho lekárstva v Oklahoma City Amy Elliottová. Predchádzajúci údaj 51 mŕtvych bol zrejme dvojnásobne nahlásený počet obetí, dodala Elliottová. "Vládol veľký zmätok," vysvetlila. Upozornila, že z trosiek zrejme záchranári vytiahnu ďalšie telá. Okrem troch z tiel vytiahnutých zo sutín boli už všetky identifikované a vrátili ich rodinám.

Obama vyhlásil stav katastrofy

Americký prezident Barack Obama vyhlásil v Oklahome stav katastrofy a prisľúbil oblasti rýchlu pomoc. Ide o najničivejšie tornádo na území USA za posledné dva roky. Mesto dostalo od meteorológov varovanie 16 minút predtým, než veterná búrka udrela minútu po 15 hodine miestneho času (22:01 SEČ). Federálna agentúra FEMA poslala do postihnutej oblasti svoj prvý tím, ďalší personál a zdroje sú pripravené.

Škola priamo v dráhe tornáda

Medzi mŕtvymi je aj najmenej sedem detí zo zničenej základnej školy Plaza Towers na predmestí Oklahoma City, ktorá sa ocitla priamo v dráhe tornáda. Počet obetí sa môže ešte zvýšiť, pretože pod troskami školy na predmestí Moore stále pokračuje pátracia akcia. Úplne zničená je aj miestna nemocnica. Viac ako 38 tisíc odberateľov je v štáte Oklahoma v dôsledku tornád a búrok bez elektriny.

Rýchlosť vetra 320 km/h!

Tornádo, ktoré spustošilo okolie Oklahoma City, bolo nezvyčajne mohutné. Zrodilo sa v tzv. Aleji tornád, ležiacej medzi Skalnatými a Apalačskými vrchmi, kde sa vyskytuje 95 percent všetkých tornád na Zemi. Pri základni bolo široké najmenej 800 metrov a sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 320 km/h. Takúto rýchlosť vetra dosiahne necelé jedno percento všetkých tornád.

Z veľkých predmetov lietajúce projektily

Meteorologická služba National Weather Service odhadla, že smršť dosiahla štvrtý stupeň (F 4) na päťstupňovej Fujitovej-Pearsonovej stupnici klasifikujúcej silu tornád podľa škôd. Tornáda takejto sily zrovnávajú dobre postavené domy so zemou, odnášajú stavby so slabými základmi a z veľkých predmetov robia lietajúce projektily.

Autá lietali vzduchom ako hračky

Na jednom z videozáznamov, zverejnených americkými médiami, je vidieť tmavý lievikovitý oblak pomaly sa pohybujúci krajinou, ako okolo seba rozmetáva úlomky dreva, kusy izolácie, šindle a sklo. S osobnými i nákladnými autami sa vietor pohrával ako s hračkami. Na základnej škole Plaza Towers odtrhlo strechu, pováľalo steny a na ihrisku zanechalo mätež pokrútených plastových a kovových trosiek.

Prišlo to neskutočne rýchlo

Meteorológovia pred tornádami varovali, niekde sa však vytvorili tak rýchlo, že obyvatelia nemali dostatok času na evakuáciu. Jeden z obyvateľov predmestia Moore pre miestnu televíziu KFOR povedal, že nepočul žiadne varovanie alebo sirény. V roku 1999 bola rovnaká oblasť zasiahnutá veternou búrkou najvyššieho stupňa intenzity, vietor mal vtedy rýchlosť až rekordných 486 km/h. Komentátori miestnych televíznych staníc sa ale zhodujú, že dopad terajšej búrky je najhorší, aký kedy videli. "Za tých 18 rokov, čo robím správy o tornádach v Oklahoma City, som nič podobné nevidel. Toto je bez diskusie to najhoršie," povedal reportér stanice KFOR Lance West.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Oklahoma_tornádo_spúšť

isifa.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy