Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Cukor nad zlato? Na Mauríciu by bez neho neprežili
Zdielať na

Cukor nad zlato? Na Mauríciu by bez neho neprežili

PORT LOUIS / Viete si predstaviť život bez cukru? Pre mnohých z nás by zrejme okamžite stratil zmysel. A na ostrove Maurícius v Indickom oceáne to platí dvojnásobne - tento sladký zázrak tam už niekoľko storočí ťahá ekonomiku. A aj preto tam deti poznajú úplne inú rozprávku ako tie naše. Tá ich sa volá "Cukor nad zlato."

Kvôli sladkému potešeniu veľa mŕtvych

"Za všetko, čo dnes na ostrove vidíte, vďačíme cukrovej trstine. Bez nej by tu neboli cesty, ani hotely," hovorí marketingový manažér fabriky Ravish Nunkoo. História cukru sa na Mauríciu začala písať v polovici 17. storočia a od týchto čias na ostrove prudko stúpol počet prípadov zubného kazu.

Cukrovú trstinu sem priniesli z indonézskej Jávy a dnes ju nájdete takmer na každom kroku. Cesta k sladkému zázraku však bola vydláždená stovkami životov. "Otroci v minulosti tvrdo pracovali v továrňach a na poliach, obrábali a sekali cukrovú trstinu cez deň aj v noci," hovorí Nunkoo. Popritom zadarmo slúžili pánom z Francúzska.

Dnes tu nájdete 11 druhov cukru

"Boli natoľko zúfalí, že sa vyštverali na útes za mnou a skokom do priepasti hromadne spáchali samovraždu," hovorí sprievodca Alexander. Lacnú pracovnú silu začali postupne v podobných fabrikách striedať stroje, ktoré niekoľkonásobne zvýšili príjmy krajiny. Dnes na ostrove bežne nájdete 11 druhov cukru, farebne i chuťovo odlíšené.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy