Jasno
19°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Cestní piráti v Maďarsku majú novú zábavku. Roletu na ŠPZ-ku!
Zdielať na

Cestní piráti v Maďarsku majú novú zábavku. Roletu na ŠPZ-ku!

BUDAPEŠŤ / V susednom Maďarsku majú novú automobilovú vychytávku. Ide o zariadenie, ktoré pomocou diaľkového ovládania spustí rolety na evidenčné číslo auta. Ak sa pýtate, na čo to je - odpoveď určite poznajú cestní piráti.

Špekulanti sa chcú vyhnúť plateniu pokuty

V praxi sa roleta používa vtedy, ak má vodič v úmysle zaparkovať na mieste, kde je to zakázané. Vodiči sa tak chcú vyhnúť dôkazovému materiálu - teda fotke s evidenčnym číslom auta. Cestní piráti spušťajú rolety aj pri prejazdoch popri statických radaroch.

"Motorček prekrúti evidenčné číslo na opačnú stranu, kde je iba biela plocha, bez čísla," vysvetľuje Attila Kiss, predajca náhradných dielov.

Finta, ktorá vás môže obrať o 300 eur

Internetová stránka, kde sa rolety predávajú, tvrdí, že tovar exportuju aj na Slovensko. Avšak pozor!  Naše zákony však hovoria jasne - evidenčné číslo musí byť čitateľné! V opačnom prípade vám policajti udelia pokutu!

"Za takéto porušenie pravidiel cestnej premávky zákon ukladá sankciu v blokovom konaní do 150 eur, v správnom konaní od 60 do 300 eur a zákaz činnosti do dvoch rokov," konštatuje Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia policajného zboru SR.  Rozhodne sa teda neoplatí používať rolety! Navyše, evidenčné číslo musí byť vždy viditelné a to aj v prípade, ak vám číslo zakryje sneh, alebo blato. Nieto ešte roleta, ktorú stiahnete úmyselne!

"Tabuľka s evidenčným číslom nesmie byť pripevnená spôsobom, ktorý narušuje jej celistvosť a znemožňuje jej čitateľnosť alebo identifikáciu. Bez pripevnenej tabuľky s evidenčným číslom alebo s nečitateľnou alebo poškodenou tabuľkou sa vozidlo nesmie používať v cestnej premávke ani nechať stáť na ceste," zdôrazňuje Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia policajného zboru SR.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy