Zatiahnuté
19°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
FOTOGALÉRIA. Pilotov vystrašil horiaci predmet, bola to raketa
Zdielať na

FOTOGALÉRIA. Pilotov vystrašil horiaci predmet, bola to raketa

PRAHA / Poplach v českom vzdušnom priestore! Vo štvrtok večer ho vyvolal nerozpoznateľný horiaci predmet. Piloti si najskôr mysleli, že sledujú pád nejakého iného stroja. Až neskôr sa ukázalo, že išlo o riadený pád rakety. Informoval o tom webportál Českej televízie.

Videli zrejme časť rakety

Riadenie letovej prevádzky (RLP) dostalo varovné hlásenie od pilotov vo štvrtok o 22:15. Najskôr z oblasti Děčína, potom zo severných Čiech a Moravy. "Informovali o výskyte horiaceho objektu veľkej svietivosti," uviedol pre Českú televíziu hovorca RLP Richrad Klíma.

Piloti zrejme videli časť rakety Sojuz-U, ktorá vyniesla do vesmíru kozmickú loď Progress. "Väčšinou sa nestáva, že družice zanikajú nad obývanými územiami," komentoval neobvyklý jav Michal Václavík z českej kozmickej kancelárie.

Kontaktujte kozmickú kanceláriu

Väčšia časť družice zhorela ešte v atmosfére, malé úlomky ale mohli dopadnúť na zem. "Keď zaniká celá družica, tak 10 až 40 percent trosiek pád na zem prežije," upresnil Václavík. Pokiaľ niekto kúsok rakety nájde, mal by ho vyfotografovať a kontaktovať Českú kozmickú kanceláriu.

Armáde zlyhali radary

20. decembra krátko po desiatej pri jednom z cvičných letov nad Breznom takmer došlo k zrážke civilného lietadla a stíhačky Mig 29. Po prvý raz vyšlo vojenské letectvo s farbou von. " Naše lietadlo narušilo bezpečnostnú zónu civilného lietadla," povedal Jozef Dunaj z Úradu vojenského letectva.

Podobných doteraz utajovaných leteckých incidentov, keď naša Mig 29 pri cvičnom lete de facto atakovala civilné lietadlo tým, že narušila predpísanú viac než 9 kilometrovú približovaciu vzdialenosť, sme mali za posledných 7 rokov niekoľko. Len v roku 2011 trikrát. "Takéto situácie sa stávali," dodáva Dunaj.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy