Oblačno
19°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Slováci ako nelegálni imigranti v USA. Svitá im nová nádej...
Zdielať na

Slováci ako nelegálni imigranti v USA. Svitá im nová nádej...

Tisíckam Slovákov v Spojených štátoch amerických svitá na lepšie časy. Nie je totiž tajomstvom, že niektorí našinci tam žijú nelegálne. Ak by sa vrátili domov, späť do USA by ich zrejme nepustili. Prezident Barack Obama to chce zmeniť...

Slovenka medzi 2 mlynskými kameňmi

Vážne chorá mama na Slovensku a dôležité rozhodnutie. Toto má teraz na pleciach Slovenka žijúca v istom kalifornskom mestečku. Môže buď vycestovať na Slovensko, vidieť svoju mamu, byť pri nej, ale riskovať, že sa už nebude môcť vrátiť... Alebo ostať a posielať domov peniaze ako doteraz.

"Aj srdce, aj duša hovorí - choď, ale nie vždy to ide. Peniaze sú lepšie tu a mama nechce, aby som sa vrátila, keď som tu šťastná. Ale jedno je šťastie a jedno je mama," komentuje Denisa. Podľa kamarátov by mala vycestovať, kašľať na život v USA. "Ľahko sa to hovorí, ale keby došlo na lámanie chleba, rýchlo by si to rozmysleli," tvrdí Slovenka.

Tisíce Slovákov - "nelegálcov"

Denisa však nie je jediná Slovenka, ktorá by v Amerike zrejme chcela ostať. O zelenú kartu sa už roky snaží aj úspešný športovec Peter Švec. "Doma som nebol 10 rokov. Stále sa to odročuje - o pol roka, o rok a výsledok žiadny," hovorí Švec.

Slováci do USA cestujú zväčša legálne na víza. Otázne však je, koľkí z nich ostanú i po uplynutí doby, na ktoré ich majú vystavené. "Generálny konzulát neeviduje samostatnú štatistiku nelegálne žijúcich Slovákov v USA. Odhadujeme, že ich je niekoľko tisíc," informoval Daniel Ország, slovenský konzul v Kalifornii.

Nová nádej od prezidenta

Počas druhého volebného obdobia prezidenta Baracka Obamu však môže prísť zlomové rozhodnutie. Presadzuje totiž veľkú imigračnú reformu - jedenásť miliónov ľudí, ktorí nemajú legálne papiere, by tak mohlo konečne dosiahnuť vytúžené občianstvo.

Obama vo svojom príhovore povedal vetu, voči ktorej zrejme nemôže protestovať ani jeden Američan. "Mnohí z nás boli ako oni. Zabudli sme na to. Je veľmi dôležité, aby sme si pamätali našu históriu. Američania, aj vy ste prišli odniekiaľ inakadiaľ, niekto vás priniesol..."

Téme sa venuje reportér Maroš Kočan. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy