Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
ROK PO. Václav Havel (†75), príbeh jeho života
Zdielať na

ROK PO. Václav Havel (†75), príbeh jeho života

Dnes uplynul presne rok od smrti bývalého prezidenta Václava Havla. Jeho pamiatku si ľudia pripomenuli sprievodom centrom Prahy. Václav Havel sa stal symbolom boja za ľudské a občianske práva.

Minúta ticha za zosnulého prezidenta

Na výročie skonu exprezidenta Václava Havla držala česká Poslanecká snemovňa symbolickú minútu ticha. Myšlienku piety priniesol v utorok na rokovanie dolnej komory parlamentu minister zahraničia a Havlov priateľ Karel Schwarzenberg (TOP 09). "Pani predsedníčka, vzhľadom na to, že je to presne rok, čo zomrel pán Václav Havel, ktorému vďačíme za to, že môžeme v tejto snemovni slobodne zasadať, by som chcel požiadať o minútu ticha," povedal na začiatku rokovania predseda TOP 09. Poslanci mu vyhoveli. V skutočnosti držali ale minútu ticha len symbolicky, reálne trvala oveľa kratšie.

Dramatik, politik, štátnik, bojovník za slobodu

Exprezident zomrel presne pred rokom na svojej chalupe na Hrádečku. Hneď nasledujúci deň bola rakva s telom zosnulého prezidenta vystavená na dva dni v Pražskej križovatke v centre Prahy, kam prichádzali tisíce ľudí, aby sa s exprezidentom rozlúčili.

Pohreb bývalého prezidenta sa uskutočnil v piatok napoludnie v Chráme svätého Víta. Posledný hold prišli zložiť Václavovi Havlovi hlavy štátov a politici z celého sveta. Dorazila napríklad ministerka zahraničia USA Hillary Clintonová so svojím manželom bývalým prezidentom USA Billom Clintonom, exministerka zahraničia USA Madeleine Albrightová, britský premiér David Cameron, francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, delegácie zo Slovenska, Rakúska, Nemecka, Maďarska, Slovinska, pobaltských štátov či Gruzínska. Prišiel aj šéf Európskej komisie José Manuel Barroso a predseda europarlamentu Jerzy Buzek. Celkove prišlo takmer 50 delegácií.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy