Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Takto si bude svet pamätať Václava Havla (†75)
Zdielať na

Takto si bude svet pamätať Václava Havla (†75)

Spomienky na exprezidenta Václava Havla vyvolávajú aj úsmevy. Najmä v prípade vecí a činov, ktoré boli preňho typické. Priamy prenos z pohrebu Václava Havla odvysielame NAŽIVO v piatok od 11:30 aj na našej stránke noviny.sk.

Napríklad internetový portál britskej televízie BBC o Havlovi píše ako o otvorenom človeku, ktorý sa rád preháňal po pražskom hrade na kolobežke. VIAC TU.

Legendárne nohavice

Toto sú napríklad Havlove legendárne nohavice, ktoré boli pre exprezidenta typické. Iba ťažko sa pri predstave jeho osoby dajú od neho odlúčiť.

Počas svojho života si Havel podal ruku napríklad aj s členmi skupiny Rolling Stones a osobne sa stretol aj s legendou popu Michaelom Jacksonom. V Prahe zažil aj to, aké to je, keď mu Bill Clinton osobne zahrá na saxofóne.

Osudové ženy

Václav Havel mal dve ženy života. S prvou, Olgu Šplíchalovú sa zoznámil, keď mal dvadsať rokov. Bola mu oporou až do jej smrti. O necelý rok neskôr sa oženil s herečkou Dášou Veškrnovou. Tá sa vzdala svojej hereckej kariéry a stála pri ňom až do poslednej chvíle.

Typický prejav

Zvykol si počas jednej vety aj niekoľkokrát pregĺgnuť, no a typické bolo aj jeho račkovanie. Za jeho celoživotné úsilie o dodržiavanie ľudských práv ho viackrát nominovali na Nobelovu cenu mieru. VIAC TU.

TV JOJ pripravila Noviny Špeciál, ktoré sú venované poslednej rozlúčke s prezidentom Václavom Havlom. Priamy prenos začína o 12:00 na obrazovkách JOJky.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy