Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Norris ani Havel neuspeli, Štefánik áno!
Zdielať na

Norris ani Havel neuspeli, Štefánik áno!

Most Chucka Norrisa sa stal pomaly svetovou atrakciou, a to ešte ani nestojí. Recesisti, ktorí hlasujú za tento názov, však budú napokon sklamaní. Aj keby bratislavský župan veľmi chcel, zákon nepustí. Môže za to Chuckova najsilnejšia zbraň - totiž jeho údajná nesmrteľnosť. Kým bude Chuck živý a zdravý chodiť po tomto svete, na Slovensku po ňom nikdy nič nenazvú. Nové ulice či námestia však pribúdajú a tak je kreativita nutná.

Chuck stále žije...

Kým bude Chuck živý a zdravý chodiť po tomto svete, na Slovensku po ňom nikdy nič nenazvú. Nové ulice či námestia však pribúdajú a tak je kreativita nutná. Jedno z najmladších námestí v Bratislave je pomenované po Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Pred nedávnom sa rozprúdila diskusia o tom, po kom bude niesť nábrežie medzi Starým a Prístavným mostom.

Ešte koncom roka sa začalo nahlas hovoriť o návrhu pomenovať toto nábrežie po zosnulom Václavovi Havlovi. S nápadom prišli bývalí lídri novembrovej revolúcie, no rovnako rýchlo sa objavili odporcovia tejto myšlienky.

Poslanci mestského zastupiteľstva však už rozhodli, že nielen námestie, ale aj dunajské nábrežie pri nákupnom centre bude pomenované po Štefánikovi.

"Myslíme, že tento priestor je tak významný, že má niesť názov po významnom slovenskom dejateľovi," povedal hovorca bratislavského primátora Ľubomír Andrassy.

O názvoch rozhodujú poslanci

Názvy ulíc a ostatných verejných priestranstiev majú v rukách obecní poslanci, no návrh môže dať ktokoľvek. Treba však dodržať isté pravidlá. "Neprípustné sú názvy dlhé, urážajúce alebo názvy po žijúcich," priblížila Lucia Garajová z ministerstva vnútra.

Preto sa ani Chuck Norris u nás mostu nedočká. Ani nám bližší Jozef Króner by nedostal takúto poctu počas života. V januári sa vo veľkom pomenúvalo v Leviciach. Názvy dostalo 19 nových ulíc. Pribudla napríklad aj Zeppelinova, podľa konštruktéra vzducholodí.

Premenovanie existujúcich názvov sa masovo dialo po zmene režimu začiatkom 90-tych rokov. Dnes je to už neobvyklé, pre obyvateľov premenovanej ulice by to totiž znamenalo kompletnú výmenu dokladov.

koláž noviny.sk

Súvisiace články

Najčítanejšie správy