Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rakúšanov pobúrili nahí muži v uliciach
Zdielať na

Rakúšanov pobúrili nahí muži v uliciach

Mužská nahota je pre ľudí zdá sa problémom, aj keď je súčasťou umeleckej výstavy. Odhalené telá pánov tvorstva poburujú dokonca aj takých fanúšikov umenia, ako sú Viedenčania...

Aj preto museli organizátori výstavy rázne zakročiť a všetky plagáty v meste decentne prelepiť. V susednej Viedni rozvírila hladinu verejnej mienky výstava, ktorá ukazuje jediné - nahých mužov v umení od starého Egypta až po dnešok. "Výstava má jasný názov: toto je výstava o nahých mužoch. Každý, kto ju príde navštíviť, vie čo ho tu čaká. Sú to naozaj nahí muži," hovorí Tobias Natter, riaditeľ Leopold Museum Wien.

Výstavu navštevujú aj deti

Pred vstupom do prvej sály je varovanie: "Niektoré obrazy na výstave Nahí muži nie sú vhodné pre deti do 16 rokov," píše sa v ňom. Napriek tomu výstavu navštevujú rodiny s deťmi, ba dokonca aj školské skupiny. Nie každý totiž verí, že pohľad na nahotu dieťaťu ublíži. "Nahota je predsa prirodzená. S deťmi sme už videli ženské akty, teraz videli aj mužské," hovorí návštevníčka výstavy.

Pobúrili nahí futbalisti

Podľa riaditeľa múzea chodia na výstavu často celé skupiny mladých žien a veľmi sa im páči. Dielo, na ktorom sú odfotení nahí futbalisti vyvolalo v uliciach Viedne veľký rozruch. Múzeum nakoniec prelepilo bedrá futbalistov. "Keď sme plagáty vylepili, mnohým sa to zdalo byť urážlivé a to sa dá pochopiť. Nikoho sme nechceli zraniť a tak sme plagáty dali prelepiť - ale viditeľne. Našim cieľom je vyvolať diskusiu, nie len provokovať," dodáva riaditeľ múzea.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy