Skoro jasno
23°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Španieli prosia o pomoc bývalé kolónie
Zdielať na

Španieli prosia o pomoc bývalé kolónie

Keď Španieli kedysi neľútostne dobývali indiánske civilizácie v Južnej Amerike, určite nečakali, že sa situácia raz môže otočiť. A je to tu! Španielsky kráľ Juan Carlos na ibero-americkom samite prosil o pomoc bývalé kolónie. Dôvodom je kríza, ktorá gniavi krajinu.

Hrozia zdravotníci aj policajti

V Španielsku sa demonštrovalo celý víkend. Koniec koncov ako už niekoľkýkrát za sebou. Pre vládne škrty budú trpieť bezpečnostné zložky, školstvo, či zdravotníctvo.  "Situácia sa samozrejme zhorší aj pacientom, aj keď politici tvrdia niečo iné. Ľudia budú musieť za ošetrenie oveľa viac platiť," tvrdí zdravotná sestra José Maria. "Keď bude vláda pokračovať v škrtoch, tak bude každým rokom o 3000 policajtov menej. To povedie k vyššej kriminalite,"  varuje José Manuel Sanchez, šéf policajných odborárov.

Znížením dotácii môžu prísť o 20 miliónov eur

Okrem extrémnej nezamestnanosti a problémom s bankami, Španielom nedáva najnovšie spávať ani bruselský návrh o znížení dotácii do poľnohospodárstva. Španieli by tak prišli o 20 miliárd eur.

Karta sa po stáročiach otáča

Pod týmto tlakom prichádza k paradoxnej historickej udalosti. Karta sa otáča. Španielsky kráľ totiž žiadal na samite s latinskoamerickým štátmi o pomoc svoje bývalé kolónie! "Chcem potvrdiť záväzok Španielska o jeho investíciách v Latinskej Amerike. Zároveň chcem podotknúť, že s otvorenou náručou privítame aj vaše investície u nás, v Španielsku," zdôraznil španielsky premiér Mariano Rajoy.

Najtragikomickejšie na celej situácii bolo, že španielsky kráľ žiadal o pomoc bývalé kolónie na samite v španielskom prístavnom meste Cádiz, kde pred stáročiami putovalo do Španielska ukoristené bohatstvo nového kontinentu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

Keď Španieli kedysi neľútostne dobývali indiánske civilizácie v Južnej Amerike, určite nečakali, že sa situácia raz môže otočiť. A je to tu! Španielsky kráľ Juan Carlos, ale aj premiér Mariano Rajoy na ibero-americkom samite prosili o pomoc bývalé kolónie. Dôvodom je kríza, ktorá gniavi krajinu.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy