Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Hnev moslimov trvá. Pápež chce prispieť k zmiereniu
Zdielať na

Hnev moslimov trvá. Pápež chce prispieť k zmiereniu

Protiamerické protesty neutíchajú. Rozpútal ich film, ktorý údajne hanobí proroka Mohameda. Demonštranti najnovšie zaútočili na britské a nemecké veľvyslanectvo v Sudáne. K násiliu došlo aj v Libanone, kam v piatok pricestoval pápež Benedikt 16 XVI.

Spolunažívanie je príkladom pre celý svet

Pápež Benedikt XVI. v piatok po príchode do Libanonu vyhlásil, že pokojné spolunažívanie rôznych náboženských obcí v krajine môže byť príkladom pre celý Blízky východ. Ako poznamenal na úvod svojej trojdňovej návštevy, "táto družnosť, o ktorej chce krajina priniesť dôkaz, však pôjde do hĺbky iba vtedy, ak bude založená na prívetivej úcte voči druhému a zhovievavom prístupe a ak bude prameniť z Boha, ktorý si želá, aby všetci ľudia boli bratmi".

"Povestná libanonská rovnováha, ktorá si žiada byť naďalej skutočnosťou, bude pokračovať prostredníctvom dobrej vôle a odhodlania všetkých Libanončanov. Iba vtedy bude slúžiť ako model pre obyvateľov celého regiónu a celého sveta," povedal pápež.

Chce šíriť mier

Cieľom prvej návštevy hlavy katolíckej cirkvi v Libanone za posledných 15 rokov je šírenie odkazu zmierenia medzi kresťanmi a moslimami. Benedikt v tejto súvislosti odsúdil fundamentalizmus, ktorý je podľa neho "zakaždým falšovaním náboženstva". Vo svojom úvodnom príhovore sa okrem iného vyslovil aj za ukončenie konfliktu v Sýrii a vyzdvihol minuloročnú vlnu revolúcií v arabskom svete.

Jeho slová o zmierení však boli v príkrom kontraste s udalosťami v meste Tripolis (Tarábulus), kde si zrážky medzi moslimskými demonštrantami a políciou vyžiadali jedného mŕtveho a 25 zranených. Násilie súvisí s provokatívnym filmom amerického pôvodu, ktorý sa vysmieva z islamu a v uplynulých dňoch vyvolal nepokoje vo viacerých moslimských krajinách.

Pápeža privítal aj prezident

Demonštranti v Tripolise okrem iného skandovali slogan Ó, moslimovia, vykričte to! Nechceme pápeža. Osemdesiatpäťročného Benedikta krátko predtým na letisku v Bejrúte privítali s najvyššími poctami libanonskí predstavitelia vrátane prezidenta Míšála Sulajmána, ktorý je jedinou hlavou štátu kresťanského vierovyznania na Blízkom východe.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy