Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Epidémia cholery kosí najmä podvyživené deti
Zdielať na

Epidémia cholery kosí najmä podvyživené deti

Desiatky dospelých ale najmä malých detí zomierajú denne na vysoké horúčky a dehydratáciu. Na zlepšenie tohto stavu by pritom stačilo málo. Poskytnúť im nevyhnutné lieky a informovať ich ako sa pred nebezpečnou cholerou chrániť. Epidémia tentoraz kvári západnú Afriku.

Chcú radšej zomrieť

"Zvíjajú sa v kŕčoch, ktoré im zachvátia celé telo. V závratoch padajú na zem. Mnohí z nich sú z choroby takí unavení, že chcú radšej zomrieť. A niektorí sa skutočne ďalšieho rána nedožijú," hovorí ošetrovateľka Fatmata Kargbo. "Naozaj ma tá choroba položila, cítil som sa ako živá mŕtvola,“ hovorí pacient.

"Zdroje nákazy môžu byť rôzne, ale podľa mňa je to najmä špina v uliciach a na trhoviskách,“ dodáva druhá pacientka. Choleru dostanú naozaj najmä tí, ktorí požili vodu znečistenú výkalmi, alebo kontaminové jedlo. A v krajinách s naozaj úbohou hygienou je vypuknutie epidémie len otázkou času.

Človek stratí 10 litrov vody denne

Choroba sa prejavuje vracaním a silnými hnačkami, pri ktorých dokáže človek stratiť vyše 10 litrov vody denne. Pacienti tak často umierajú na dehydratáciu. Pomôcť zlepšiť situáciu by mohli najmä dostupnejšie lieky, ale najmä upozorňovanie ľudí, že si majú umývať ruky a vodu si radšej prevárať. "Musia pochopiť, že pred cholerou sa dá chrániť. Len nevyhnutná osobná hygiena a dezinfekcia okolia môže zastaviť jej šírenie, hovorí zdravotník Patrick Trye.

Podľa svetovej zdravotníckej organizácie sa cholerou každý rok nakazí až 5 miliónov a zomrie okolo 120 tisíc ľudí.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy