Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Lukašenko odvolal ministra. Pre plyšových medveďov
Zdielať na

Lukašenko odvolal ministra. Pre plyšových medveďov

Bieloruský prezident Alexander Lukašenko v utorok zbavil funkcie ministra zahraničných vecí Sergeja Martynova. Poslednou kvapkou bola kauza plyšových medvedíkov.

Sergej Martynov mal ako minister zahraničných vecí v poslednej dobe ťažkú prácu. Jeho rezort sa zapojil do stále dramatickejších prestreliek so západnou Európou, ktorá neváhala vystaviť Minsk sankciám za prenasledovanie disidentov.

Škandál s plyšovými medveďmi

Zrejme definitívne o osude bieloruského ministra rozhodol škandál okolo plyšových medveďov. Pôvodne malo ísť o nevinnú akciu švédksych recesistov, ktorá vyústila v hlasný diplomatický konflikt medzi Minskom a Štokholmom. pred Martynovom Lukašenko neváhal vyhodiť dvoch bieloruských generálov, náčelníkov pohraničnej stráže a protivzdušnej obrane.

Správa neuvádza príčinu

Správa o odvolaní Martynovova neuvádza príčinu jeho odchodu z vlády a bližšie sa nerozpisuje ani o poste, ktorý mu všemocný Lukašenko určil. Novým šéfom bieloruskej diplomacie sa stal Vladimir Makej, doterajší šéf prezidentskej kancelárie. 54-ročný Makej je podľa oficiálneho životopisu bývalým plukovníkom sovietskej armády a absolventom dvojročného diplomatického kurzu v Rakúsku.

Makej už skúsenosti z ministerstva zahraničia už má. Medzi rokmi 1993 a 2000 pracoval ako stály zástupca Bieloruska pri Rade Európy a Rady bieloruského veľvyslanectva v Paríži. V roku 2008 si Lukašenko Makaja povolal do svojej kancelárie a menoval ho do funkcie šéfa. 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy