Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Masaker na premietaní Batmana! Šialenec (24) zastrelil 12 ľudí
Zdielať na

Masaker na premietaní Batmana! Šialenec (24) zastrelil 12 ľudí

Streľba v kine! Maskovaný strelec počas polnočnej premiéry nového filmu o Batmanovi - Návrat Temného rytiera na predmestí Denveru v americkom štáte Colorado postrieľal návštevníkov kina. 12 ľudí je mŕtvych, 59 zranených. Podozrivého muža napokon chytili na neďalekom parkovisku. Pri prehľadávaní jeho bytu policajti zistili, že je plný nástražných zariadení a pascí...

Druhýkrát smrti neunikla...

Medzi obeťami polnočného predstavenia je aj 6-ročné dievčatko. Zranených hlásia úrady najnovšie 59. Sú medzi nimi, bohužiaľ, aj deti, to najmladšie má dokonca len 3 mesiace. "Videl som dievčatko celé od krvi. Nemala žiadne viditeľné zranenia, no obával som sa toho najhoršieho," popísal chvíle po streľbe jej svedok.

Prvé podobizne zastrelených už zverejnili americké médiá. Žena na obrázku je mladučká Jessica Gawi, ktorá len pred pár týždňami len o vlások unikla podobnému peklu v Toronte. Smrť si ju však našla práve v kinosále číslo 9...

Parížska premiéra zrušená, strelcov byt pod dohľadom

Polícia informovala, že útočníkov byt je plný nástražných zariadení. Ich odstránenie môže trvať niekoľko hodín až dní, preto evakuovala okolie bytu.

Warner Brothers zároveň zrušilo piatkovú slávnostnú premiéru pokračovania Temného rytiera v Paríži. Vo vyhlásení vyjadrilo "hlboký zármutok nad týmto šokujúcim incidentom". Premiéry sa podľa denníka The Hollywood Reporter mali zúčastniť režisér Christopher Nolan a herci Christian Bale, Anne Hathaway a Morgan Freeman. Zrušená je tiež tlačová konferencia pred premiérou. S francúzskou televíziou TF1 zrušila rozhovor aj ďalšia hviezda filmu Marion Cotillard.

Mladík odpor nekládol

Maskovaný muž vtrhol do kina krátko po začatí premiéry a strieľal hlava nehlava. Diváci si však najskôr mysleli, že ide o propagáciu filmu, až neskôr si uvedomili, že lietajú ostré guľky. Podľa šéfa coloradskej polície strelec pustil do kinosály "dym z nejakej nádoby" a strieľal. Zabil 12 ľudí a zranil ďalších 59.

Polícia podozrivého 24-ročného mladíka napokon zaistila na parkovisku za miestnym nákupným centrom. Oblečený bol v nepriestreľnej veste, mal pri sebe nôž, pušku a dve ďalšie strelné zbrane. "Vôbec sa nebránil," komentoval zatýkanie policajný hovorca Frank Fania. Muž je obyvateľom Auurory a polícia ho identifikovala ako Jamesa Holmesa. Podľa FBI nič nenasvedčuje tomu, že ide o teroristický čin.

Zatiaľ nie je známy motív streľby, mladík navyše nikdy predtým nemal problémy so zákonom okrem jediného zadržania za rýchlu jazdu. Okrem vesty mal muž na sebe aj plynovú masku ako v práve premietanom filme- Jeden z divákov uviedol, že "pomaly išiel uličkou po schodoch a strieľal. Obete si vyberal náhodne".

V byte mal výbušniny

Policajti tiež evakuovali dom, v ktorom podozrivý býva, pretože im povedal, že má vo svojom byte výbušniny. Reportérka miestnej rozhlasovej stanice KOA uviedla, že diváci si najskôr mysleli, že zvuky streľby sú súčasťou filmu. Niektoré projektily zasiahli aj steny a zranili divákov v susedných kinosálach.

Podľa FBI nejde o terorizmus

Americký prezident Barack Obama prehlásil, že je streľbou v kine šokovaný a sľúbil podporu miestnym ľuďom."Moja administratíva urobí všetko pre to, aby ľudia v Aurore v tomto mimoriadne ťažkoém okamihu podporila," uviedol Obama v prehlásení. 

Aurora je vzdialená asi 16 kilometrov juhovýchodne od centra Denveru. Podobná tragická udalosť sa tu stala pred trinástimi rokmi. Na neďalekom južnom predmestí Denveru Littletone. Na miestnej strednej škole Columbine zastrelili 20. apríla 1999 dvaja maskovaní študenti školy, dvanásť spolužiakov a profesora. Potom spáchali samovraždu. O tomto masakre natočil v roku 2002 dokument Bowling for Columbine kontroverznýá režisér Michael Moore.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/hlntv.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy