Skoro jasno
23°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Slávny Big Ben premenujú. Na počesť Alžbety II.
Zdielať na

Slávny Big Ben premenujú. Na počesť Alžbety II.

Veža britského parlamentu v Londýne známa ako Big Ben sa bude oficiálne volať Elizabeth Tower. Na počesť kráľovnej Alžvety II. a jej 60 rokov na tróne. Oznámil to hovorca Dolnej Snemovne.

60. výročie panovania

Británia na začiatku júna oslavovala 60. výročie od nástupu 86-ročnej panovníčky na trón. "Premenovanie veže ne Elizabeth Tower je pripomienkou kráľovninho diamantového výročia," uviedol hovorca Dolnej Snemovne.

Zmenu názvu navrhol konzervatívny poslanec Tobias Ellwood a podporili ho poslanci troch najväčších politických strán. Ako zdôvodnenie Ellwood uviedol, že v čase, keď bola veža v roku 1860 prestavaná, dostala meno Victoria Tower na pamiatku vlády kráľovnej

Na počesť kráľovnej

Veža bola pomenovaná z iniciatívy poslancov, ktorú podporil premiér David Cameron i šéf labouristickej opozície David Miliband. Neogotická, 96 metrov vysoká veža bola dokončená v roku 1859. Na celom svete je známa ako Big Ben podľa jej veľkého zvonu. "Myslím, že to je prípadné ocenenie kráľovny a jej služby krajine," uviedol premiér Cameron v prehlásení. Poslanci však podľa vlastných slov počítajú s tým, že architektonické dielo budú aj naďalej neformálne volať Big Ben. 

Veža postavená pri rekonštrukcii

Hodinová veža Westminsterského paláca, nazývaného podľa jedného z jej zvonov Big Ben, sa týči na severovýchodnom konci paláca, v ktorom zasadá britský parlament. A je jednou z najznámejších londýnskych pamätihodností.

Veža bola postavená na návrh architekta Sira Charlesa Barryho pri rekonštrukcii pôvodného Westminsterského paláca. Ten bol zničený pri požiari v roku 1834. Veža je navrhnutá v neogotickom štýle. Veža je 93,3 metra, do výšky 61 metrov je postavená z tehál, ktoré sú spevnené kameňom. Ďalšiu časť konštrukcie spevňuje oceľová konštrukcia. Hmotnosť veže sa odhaduje na 8 667 ton.  Big Ben v roku 2009 oslávil 150. narodeniny.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy