Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Veľkolepé oslavy Kráľovnej Alžbety II., poddaní majú voľno...
Zdielať na

Veľkolepé oslavy Kráľovnej Alžbety II., poddaní majú voľno...

Po celej Británii a po celom Spoločenstve sa v pondelok v rámci osláv 60 rokov královny Alžebty II. na tróne rozžaria rôznorodé svetlá. Posledné by mala rozsvietiť samotná královná v Londýne. Svetiel má byť celkovo 2012.

Koncert pod holým nebom

Britská panovníčka sa taktiež pripojí k tisíckam poslucháčov a zúčastní sa koncertov pod šírym nebom pred Buckinghamským palácom. Zahrajú na ňom Paul McCartney, Elton John, Kylie Minogue, Jessie J, Tom Jones, Cliff Richard,
Ed Sheeran či Stevie Wonder.

Plavba po Temži

Pondelok je tretím dňom diamantového jubilea kráľovny, ktorá je druhým najdlhšie vládnucim panovníkom po kráľovne Viktorii z 19. storočia. Doterajším vrcholom osláv bola nedeľná prehliadka tisícky lodí na londýnskej rieke Temža. Slávnostnú plavbu po rieke absolvovala aj kráľovná. Panovníčka v bielych šatách s rovnakofarebným kabátom a klobúkom zamávala nadšeným davom predtým, než sa spolu s manželom, princom Philipom nalodila na kráľovskú loď The Spirit of Chartwell.
 
Spoločnosť jej robili tiež ďalší príslušníci kráľovskej rodiny vrátane následníka trónu princa Charlesa s manželkou Camillou, princa Williama s manželkou Kate ako aj princa Harryho. Organizátori uviedli, že ide o najväčšie podujatia svojho druhu za posledných 350 rokov. Prehliadku lodí sprevádza hudba a ohňostroje, na poriadok dohliadajú tisíce policajtov.

Oslavy sa začali delovými salvami

Začiatok osláv kráľovninho jubilea oznámili v sobotu delové salvy, ktoré pripomenuli presný čas jej korunovácie v roku 1953. 86-ročná vládkyňa sa následne zúčastnila na slávnych konských dostihoch v Epsome. Utorok je vyhradený pre ceremoniálne podujatia vrátane bohoslužby. V pondelok aj utorok majú Briti mimoriadne voľno a napriek nepriaznivému počasiu sa na oslavách očakáva účasť státisícov ľudí.

60 rokov na tróne

Kráľovná Alžbeta II. nastúpila na trón 6. februára 1952 po smrti svojho otca Juraja VI. Korunovali ju 2. júna nasledujúceho roku. Britský premiér David Cameron ju v súvislosti s výročím ocenil za jej celoživotnú službu, počas ktorej podľa neho nikdy nespravila prešľap. "Je veľmi populárna a rešpektovaná a toto je príležitosť pre ľudí, aby jej povedali vďaka," uviedol britský premiér. Posledné prieskumy verejnej mienky ukazujú, že až 80 percent Britov si želá zotrvanie monarchie. Alžbeta II. je po kráľovnej Viktórii druhým najdlhšie vládnucim panovníkom krajiny.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy