Oblačno
24°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Sever Talianska zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie
Zdielať na

Sever Talianska zasiahlo ďalšie silné zemetrasenie

Severovýchod Talianska zasiahlo v utorok ráno zemetrasenie o sile 5,8 stupňa Richterovej stupnice. Otrasy si vyžiadali najmenej 15 obetí, najmenej 5 ľudí je nezvestných. Zem sa triasla aj popoludní.

Epicentrum sa nachádzalo menej než 30 kilometrov od Modeny. Otrasy pocítili ale aj obyvatelia Milána, Florencie a Pisy. Popoludňajšie otrasy pocítili aj v susednom Rakúsku. Vo vládnych budovách prebehla preventívna evakuácia.

Epicentrum kúsok do Modeny

Epicentrum prvého zemetrasenia s magnitúdou 5,8 sa nachádzalo menej než 30 kilometrov od Modeny, neďaleko od miesta, ktoré minulú nedeľu zasiahlo zemetrasenie so silou 6,0. To si vyžiadalo sedem obetí a zničilo alebo poškodilo stovky domov vrátane architektonických pamiatok. Viac ako sedemtisíc ľudí odvtedy prespáva v stanových táboroch.

Ľudí zasypali trosky

Mnoho ľudí uviazlo v troskách zrútených budov, preto počet zranených môže ešte stúpnuť. Ďalšie otrasy o sile 5,6 stupňa Richterovej stupnice spôsobili materiálne škody a v niektorých oblastiach bola prerušená doprava.

Zem sa triasla aj nedávno

Zem sa triasla prvýkrát v Taliansku 20. mája. Pri zemetrasenie so silou 5,9 stupňa Richterovej stupnice sa zranilo viac ako 50 osôb, viac ako 5000 ľudí ostalo bez strechy nad hlavou. Otrasy značne poškodili staré budovy a historické objekty. O život prišlo vtedy 7 osôb.

V roku 2009 si zemetrasenie v meste  L'Aquila v centre Talianska vyžiadalo 300 obetí.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy