Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zemetrasenie v Taliansku! Najmenej šiesti mŕtvi
Zdielať na

Zemetrasenie v Taliansku! Najmenej šiesti mŕtvi

Taliani majú rušný víkend. Po sobotnom bombovom útoku na juhu krajiny ich v nedeľu ráno vyľakalo zemetrasenie na severe.

Najmenej šiestich mŕtvych a 50 zranených si vyžiadalo silné zemetrasenie s magnitúdou 5,9, ktoré zasiahlo v nedeľu nadránom sever Talianska.

Triasli sa aj historické mestá

Otrasy cítili v oblasti Emilia-Romagna až po Benátky. Epicentrum zemetrasenia, ktoré udrelo asi o 4:00 SELČ, ležalo pri mestečku Finale Emilia, 36 kilometrov severne od Bologne. Oblasť zasiahlo aj niekoľko následných otrasov, ktoré bolo cítiť až v Lombardii vrátane Milána ako aj v historických mestách Modena, Mantua, Ferrara a Rovigo. Podľa talianskych médií zemetrasenie poškodilo niekoľko budov vrátane kostolných veží.

Počet obetí nemusí byť konečný

O život prišli štyria robotníci, ktorí pracovali v nočnej smene. Dvaja muži zomreli v továrni na plasty pri meste Bondeno, ďalší dvaja v závode na keramiku v meste Sant Agostino. Pri Bologni prišla o život 37-ročná Nemka a staršia žena zomrela na šok. Počet obetí by mohol podľa záchranárov ešte vzrásť. Väčšina ľudí bola zranená ľahko.

Nemocnice evakuovali

Zemetrasenie vyvolalo paniku, ľudia v noci vybiehali z domov len v nočným košeliach. Úrady preventívne evakuovali nemocnice v zasiahnutej oblasti.

Viacero pamiatok je poškodených

Vážne boli poškodené viaceré historické budovy vrátane kostolov a zvoníc. Škody zaznamenali na stredovekom hrade Estense zo 14. storočia v meste San Felice Sul Panaro. Jeho niekoľko menších vežičiek sa zrútilo a poškodená je aj hlavná veža. Zrútila sa tiež strecha katedrály Mirandola. Radnici v mestečku Sant Agostino hrozí zrútenie, keďže v jej múroch sú veľké trhliny a diery. V mestečku následkom zemetrasenia uniká plyn

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy