Skoro jasno
18°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Bulharsko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,6
Zdielať na

Bulharsko zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,6

Bulharské hlavné mesto Sofia v utorok nadránom zasiahlo zemetrasenie s magnitúdou 5,6, ktoré vyvolalo paniku u obyvateľov metropoly východoeurópskej krajiny. Mohutné otrasy zaznamenali o tretej hodine rannej tamojšieho času, pričom epicentrum sa nachádzalo približne 25 kilometrov od Sofie v hĺbke takmer šesť kilometrov.

Ľudia vybiehali z domov

V Sofii podľa zahraniščných agentúr padali na zem predmety z políc a nastali výpadky internetu a elektriky. Ľudia aj v silnom ďaždi a naľahko oblečení vybiehali z domov v panike.

Epicentrum sa nachádzalo medzi Sofiou a mestom Pernik, ktorá je od metropole vzdialená zhruba 30 kilometrov na juhozápad. Podľa agentúry Reuters bolo zemetrasenie plytké, s ohniskom zhruba deväť kilometrov pod povrchom.

Starostka Perniku Rosica Janakjevová bulharskému rozhlasu povedala, že sa zrútilo niekoľko komínov a jeden dom. Zhruba 30 obyvateľov mesta vyhľadalo lekársku pomoc, prevažne pre vysoký krvný tlak.

Núdzový stav

Banícke mesto Pernik krátko po zemetrasení vyhlásilo núdzový stav. Každé tri hodiny sa tu schádza krízový výbor a posudzuje situáciu. Materské, základné a stredné školy zostanú v utorok aj v stredu v Pernioku zatvorené. Hromadná doprava údajne funguje bez obmedzení. Na miesto boli vyslané hasičské, policajné a záchranárske posily, uviedlo bulharské ministerstvo vnútra.

Silné zemetrasenie výnimkou

Zem sa triasla v celej oblasti západného a juhozápadného Bulharska. Americký geologický inštitút USGS pôvodne odhadol intenzitu zemetrasenia na 5,9 stupňa Richterovej stupnice. Neskôr tento údaj znížil na 5,6 stupňov. Bulharský rozhlas hovorí o 5,9 až šistich stupňoch. Hoci Bulharsko leží v geologicky aktívnej oblasti, silné zemetrasenia sú v tejto balkánskej krajine výnimkou.

Dva dni po Taliansku

Bulharsko zasiahli otrasy dva dni po udalostiach v talianskom regióne Emilia-Romagna, ktoré v nedeľu zažilo zemetrasenie s magnitúdou 6,0. Jeho výsledkom je sedem mŕtvych, desiatky zranených a zničenie viacerých architektonických pamiatok.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

sofia.bg

Súvisiace články

Najčítanejšie správy