Skoro jasno
21°
Bratislava
Pat v Grécku. Vláda v nedohľadne, ekonomika v troskách
Zdielať na

Pat v Grécku. Vláda v nedohľadne, ekonomika v troskách

Vytvorenie gréckej vlády národnej jednoty nie je možné, čo znamená konanie ďalších predčasných volieb. V pondelok to povedal líder umiernenej ľavicovej strany Demokratická ľavica (Dimar) Fótis Kouvélis. A to potom, čo sa Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) odmietla zúčastniť na rokovaniach o zostavení vlády.

"Vláda bez strany SYRIZA by nemala dostatočnú verejnú ani parlamentnú podporu," vyhlásil Kouvélis, podľa ktorého by malo Grécko okamžite odstúpiť od reforiem na ozdravenie verejných financií. Tie sú podmienkou na čerpanie ďalších pôžičiek zo strany Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.

Ďalšie voľby? O mesiac...

Líder Panhelénskeho socialistického hnutia (PASOK) Evángelos Venizélos sa v sobotu stal už tretím lídrom, ktorý prezidentovi vrátil poverenie na zostavenie vlády. Predtým sa to nepodarilo lídrovi strany SYRIZA Aléxisovi Tsíprasovi a lídrovi víťaznej strany Nová demokracia Antónisovi Samarásovi.

Zástupcovia štyroch najväčších gréckych parlamentných strán sa mali v pondelok stretnúť s prezidentom Papoúliasom, ktorý sa ich snaží poslednýkrát presvedčiť, aby zostavili vládu. Ak sa im to do štvrtka nepodarí, budú sa už v júni konať predčasné voľby.

Grécko príde o euro!

Vo voľbách by podľa prieskumov mala zvíťaziť SYRIZA, ktorá by zostavila vládu odmietajúcu medzinárodné dohody o finančnej pomoci. To by znamenalo, že Grécko s najväčšou pravdepodobnosťou prestane plniť reformný plán nariadený EÚ a MMF a bude musieť opustiť eurozónu.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti FACEBOOK a vyhrajte!

Grécko_turista pri akropole_štrajk_reformy

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy