Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pracoval na vývoji vakcíny. Nakazil sa ale a zomrel
Zdielať na

Pracoval na vývoji vakcíny. Nakazil sa ale a zomrel

Na vývoji vakcíny proti meningitíde pracoval mladý 25-ročný vedec, ktorého to stálo život. V laboratóriu sa totiž nakazil vysoko nákazlivými baktériami, ktoré skúmal.

K takémuto výsledku zatiaľ dospelo vyšetrovanie smrti Richarda Dina. Informoval o tom denník San Francisco Chronicle. 25-ročný vedec pracoval v Severokalifornskom ústave pre výskum a vzdelanie. Skúmal tam kmeň Neisseria meningitidis, ktorý vyvoláva meningitídu (hnisavý zápal mozgových blán) a ochorenie krvi.

Mimoriadne vzácny prípad...

"Prípady ľudí, ktorí by ochoreli a zomreli na nemoc spôsobenú organizmami, s ktorými pracujú v laboratóriu, sú mimoriadne vzácne," povedal agentúre Reuters Tom Skinner, hovorca Centra pre kontrolu chorôb a ich prevenciu (CDC) v Atlante. Desiatky ľudí vrátane príbuzných, blízkych priateľov, spolupracovníkov a lekárov, ktorí sa o Dina starali, teraz užívajú antibiotiká ako prevenciu, dodal Skinner.

20 rokov a zatiaľ bez úspechu

Od 60. rokov minulého storočia sú dostupné očkovacie látky proti niektorým kmeňom meningokokových chorôb. Ale vedci v San Franciscu sa už 20 rokov - a doposiaľ neúspešne - pokúšajú nájsť vakcínu proti sérologickej skupine B, čo je kmeň, ktorý zabil Richarda Dina. Mladý vedec zomrel na mnohopočetné zlyhanie orgánov a septický šok necelý deň po tom, ako sa u neho objavili príznaky nákazy.

 

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

Laboratórium_vzorky_pipeta

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy