Jasno
14°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Chaos a spúšť. Texasom sa prehnalo niekoľko tornád
Zdielať na

Chaos a spúšť. Texasom sa prehnalo niekoľko tornád

Séria tornád, ktorá zasiahla americký Dallas v štáte Texas, spôsobila chaos a spúšť. Živel po sebe zanechal zničené domy, nákladiaky lietali vzduchom, na uliciach sú vyvrátené stromy. Najmenej 17 ľudí sa zranilo, traja z toho ťažko.

Krúpy ako bejzbalové loptičky!

Miestne televízie priniesli zábery nákladných áut, ktoré živel sfúkol z parkovísk a vyniesol ich do vzduchu niekoľko desiatok metrov. Tornádo zastavilo aj prevádzku na miestnom medzinárodnom letisku, ktoré je ôsme najrušnejšie na svete. Spoločnosť American Airlines, ktorá má na tomto letisku svoju hlavnú základňu, zrušila viac než 400 letov. Vyše 110 lietadiel poškodili krúpy, ktoré dosahovali veľkosť bejzbalových loptičiek!

Je to zázrak, že nikto nezomrel

Zatiaľ nie sú správy o obetiach na životoch. Podľa polície bolo sedem ľudí zranených v Arlingtone pri Dallase. Jeden človek, na ktorého spadol strom, je v kritickom stave. Jednou z najhoršie postihnutých oblastí je južné predmestie Dallasu Lancaster, kde tornáda poškodili 300 domov. Zranenia tu utrpelo desať ľudí, z toho dvaja ťažké, uviedla polícia.

Dallas-Forth Worth je štvrtou najľudnatejšou mestskou aglomeráciou v USA a žije tu 6,3 milióna ľudí. Podľa miestnych úradov je vzhľadom k sile vetra a hustote osídlenia ohromujúce, že nikto nezomrel. "Vyhli sme sa úderu. Je to naozaj zázrak," povedal starosta Dallasu Mike Rawlings.

Školu plnú žiakov o 200 metrov...

V Arlingtone minulo tornádo miestnu základnú školu plnú žiakov o necelých dvesto metrov. Obdobie tornád sa v tomto roku začalo v Amerike skôr, ako obvykle. Na juhu a stredozápade krajiny si už tornáda vyžiadali 57 obetí. Odborníci sa obávajú, že by sa mohla opakovať situácia z vlaňajška, keď pri tornádach zahynulo 550 ľudí, teda najviac za takmer 100 rokov.

Tornádo_USA_Dallas

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy