Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Vatikán ako práčka peňazí, namiesto žartu realita
Zdielať na

Vatikán ako práčka peňazí, namiesto žartu realita

Vatikán - malý štát, ale s veľkým dosahom hlavne na veriacich. Napadlo by vám, že tento maličký štát v štáte môže byť podozrivý z prania špinavých peňazí?

Zabudnite na rôzne konšpiračné teórie. Na filmy či knihy, v ktorých sa odohráva fiktívny príbeh na pôde svätej stolice. Tieto fakty majú byť podľa americkej vlády pravdivé. Vatikán je v druhej z troch skupín, do ktorých krajiny sveta rozdelila výročná Správa stratégie medzinárodnej kontroly narkotík. Rovnako riziková je podľa Američanov aj naša krajina alebo napríklad Česko.

Cez vatikánsku banku vraj tečú veľké peniaze

Vatikán Američania hodnotili prvýkrát. Cez jeho banku majú pretekať veľké peniaze. Začiatkom minulého roka najmenší štát sveta po storočiach tajností o tom, ako používa peniaze, predstavil reformu spravovania svojich financií. Tá prichádza po tom, ako Vatikánskej banke zmrazili 23 miliónov eur na účte pre podozrenia z prania špinavých peňazí.

O Vatikán sa zaujímajú aj hackeri

Na Vatikán sa sústredili aj hackeri skupiny Anonymous. Ich talianska vetva odstavila internetovú stránku Svätej stolice a zdôvodnila to "korupciou" cirkvi, ale aj hriechmi minulosti, ako je predávaním odpustkov či upaľovaním neveriacich. "Toto nie je útok proti kresťanstvu ani proti veriacim na celom svete, ale proti skorumpovanej rímskokatolíckej cirkvi," píše sa vo vyhlásení skupiny.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy