Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
REPORTÁŽ: Brazília sa zabáva, karneval prerušila streľba
Zdielať na

REPORTÁŽ: Brazília sa zabáva, karneval prerušila streľba

Stret medzi políciou a obchodníkmi s drogami v brazíslkom Rio de Janeiro narušil ráno súťažnú prehliadku špičkových sambových škôl. Účty si vybavovali priamo v centre diania. Výsledkom je niekoľko zranených a jeden mŕtvy.

Incident v chudobnej štvrti neprežil jeden človek a zároveň bolo narušené aj vystúpenie jednej zo škôl. Prvý z vrcholov najslávnejšieho karnevalu na svete sambodrom v Riu sledovalo 72 500 divákov. 

7 tanečných škôl

Tisícky tanečníkov, tanečníc, bubeníkov, sporo odetých kráľovien samby, ale aj speváci sa v noci vydali na sambodrom, na ktorom sa pred tribúnami navrhnutými brazílskym architektom Óscarom Niemeyerom predstavilo sedem škôl samby. V pestrofarebnom sprievode sa objavila aj víťazná skupina z minulého roka Beija-Flor.

Trampolíny na vozoch

Pri teplote okolo 28 stupňov zahájil súťažnú prehliadku najlepších škôl samby v meste Renascer de Jacarepaguá s 3500 tanečníkmi, ktorí boli rozdelení do niekoľkých tématických blokov a tancovali na hudbu, ktorá bola skomponovaná špeciálne na túto príležitosť.

Na obrovských alegorických vozoch boli nainštalované trampolíny, na ktorých artisti za jazdy predvádzali saltá.

Maracatu rural

Karnevalom nežije len Rio de Janeiro. Aj na opačnej strane Brazílie si tento karneval užívajú plnými dúškami. ,,Dnes sme boli v meste Nazaré de mata. Je to mestečko s vzdialene od Recife asi 100 km. Žije tu 3000 obyvateľov. Ulicami prechádza pestrofarebný sprievod,ktorý tancuje originálne tance, aké sa tancovali aj pred desiatkami rokov. Ide o takzvané Maracatu rural. Ide o vidiecke rituálne tance. Navyše je to úplný originál. Nikde inde na svete niečo podobné nezažijete," hovorí reportér TV JOJ Daro Haraksin.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy