Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Koncerty ako spomienka na Jána a Martinu. Námestia opäť zaplnili stovky ľudí
Zdielať na

Koncerty ako spomienka na Jána a Martinu. Námestia opäť zaplnili stovky ľudí

PREŠOV, ŽILINA / V Prešove a v Žiline si v nedeľu podvečer koncertami uctili pamiatku zavraždeného novinára a jeho snúbenice. Na námestia prišli stovky ľudí. Výber miest nie je náhodný, z okolia Žiliny pochádzal Ján Kuciak, partnerka Martina zase z dedinky blízko metropoly Šariša.

Na prešovské Hlavné námestie prišli stovky ľudí na spomienkový koncert. Cítiť tu úctu, spolupatričnosť a samozrejme smútok. Zaspievali tu hlavne Prešovčania, niektorí umelci ale neváhali precestovať aj niekoľko stoviek kilometrov.Pre nich bolo obrovskou poctou zahrať v Prešove. 

"Sme bratskými národmi a mali by sme sa o svoje problémy vzájomne zaujímať," rozpráva hudobník Michael Kocáb. "Ja som dnes prišla, aby som vzdala úctu dvom mladým odvážnym ľuďom, ktorí zomreli hroznou smrťou," povedala speváčka Katarína Koščová. "Skladby, ktoré budeme hrať, sú veľmi starostlivo vyberané, a tie texty teraz majú úplne iný rozmer," hovorí zase spevák kapely Komajota Martin Husovský.

"Ďakujem všetkým, že držia pri nás a že nás podporujú v tejto veci," povedala Zlatica Kušnírová, Martinina mama.

O hodinu neskôr sa začal koncert aj v Žiline na Mariánskom námestí. Program sa začal vážnou hudbou, klasikou od Händla, pretože Janko bol milovníkom práve tohto žánru. Zazneli aj ľudové piesne. Umelci, ktorí tu hrali a spievali priznali, že vystúpenie bolo pre nich iné, ako bežné koncerty. "Ľudsky je to veľmi emocionálne. V súčasnej dobe je veľmi vypätá situácia v našej krajine," povedal spevák skupiny Para Lasky. "Mám taký zvláštny pocit, že sa ma to dotýka, vzhľadom na to, že sú to moji rovesníci," rozpráva speváčka a herečka Barbora Švidráňová. 

Súvisiace články