Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Bojnice zaťažujú pohreby cudzích bezdomovcov, jeden ich vyjde 320 eur
Zdielať na

Bojnice zaťažujú pohreby cudzích bezdomovcov, jeden ich vyjde 320 eur

BOJNICE / Mestský rozpočet v Bojniciach v poslednom čase zaťažujú pohreby cudzích bezdomovcov. Tí majú trvalý pobyt v iných mestách. Často sa však stáva, že ich privezú do bojnickej nemocnice, ktorá sa nachádza na území Bojníc. Tu zomrú a náklady na ich pohreb musia hradiť Bojnice. To hovorí zákon o pohrebníctve. Samospráva tak ročne prichádza o tisíce eur. Jej predstavitelia tvrdia, že treba zmeniť zákon.

"Zákon o pohrebníctve hovorí, že pokiaľ sa rodina nepostará o zosnulého, tak túto povinnosť preberá samospráva. Je tam lehota 96 hodín," vysvetľuje prednosta MsÚ Bojnice Daniel Palacka. 

Tento zákon komplikuje život aj bojnickej samospráve. Podľa jej predstaviteľov doplácajú na cudzích bezdomovcov. Ľudia bez domova zo zdravotnými problémami z celej Hornej Nitry totiž končia v bojnickej nemocnici. Tu mnohí z nich aj zomierajú. Náklady na ich pohreb platia z rozpočtu kúpeľného mesta.

"Vzhľadom k tomu, že nemocnica sa nachádza na katastrálnom území mesta Bojnice, túto povinnosť preberá mesto Bojnice," uvádza Palacka. V poslednom čase je takýchto prípadov čoraz viac. Cítiť to začali aj v mestskej kase. "Jeden pohreb vyjde na 320 eur," dodáva prednosta.

Nedávno zomrel v tunajšej nemocnici bezdomovec z Handlovej. Jeho pohreb však platilo mesto Bojnice.

"Je ťažko nájsť súlad medzi samosprávami, lebo v každom meste dochádza k výdajom na potreby bezdomovcov," informuje hovorca ZMOS Michal Kaliňák. Rovnaký problém majú aj v susednej Prievidzi. Aj tu pochovávajú bezdomovcov z mestských peňazí. "Určite to cítime, v rozpočte máme vyčlenených 3 000 eur, ale je to na úkor samosprávy," hovorí primátorka Prievidze Katarána Macháčková. 


Predstavitelia miest sa zhodujú v tom, že treba čo najrýchlejšie zmeniť zákon. "Tento zákon je problémový, pretože samosprávy, na ktorých území a nemocnice nachádzajú, musia znášať veľké výdavky ako týchto bezdomovcov pochovať," dodáva Macháčková. Združenie miest a obcí sa plánuje problémom zaoberať. Na ťahu sú však samotné samosprávy. Tie musia postupovať spoločne.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy