Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vo viacerých obciach zachraňujú pobočky pôšt. Opravujú ich, odkupujú či stavajú nové
Zdielať na

Vo viacerých obciach zachraňujú pobočky pôšt. Opravujú ich, odkupujú či stavajú nové

ZBEHY (OKR. NITRA) Vo viacerých obciach v okrese Nitra zachraňujú pobočky pôšt, aby ich nezrušili. Opravujú a odkupujú budovy či stavajú nové. Aj v obci Zbehy po niekoľko mesačnej rekonštrukcii poštu konečne znovu otvorili. Budova, v ktorej sídlila pobočka, bola totiž v katastrofálnom stave.

80-ročný pán Emil žije v obci Zbehy celý život. Aj keď má auto, chodiť do mesta je pre neho už náročnejšie a nevie si predstaviť, že by v dedine poštu zrušili. "Využívam ju každý mesiac, chodím platiť účty, či aj noviny časopisy si tam kupujem," povedal obyvateľ Zbehov Emil Furka.

​Poštu v obci Zbehy otvárali presne pre 60 rokmi. Budova od tej doby chátrala a bola už v nevyhovujúcom stave. Hrozilo tak, že ju zatvoria. Budovu mala slovenská pošta v prenájme a majitelia do nej neinvestovali. Všetko zobrala preto do rúk obec a pred 4 rokmi ju odkúpila. Pošta bola niekoľko mesiacov zatvorená. Po rozsiahlej rekonštrukcii ju môžu obyvatelia opäť využívať. Obec všetko financovala z vlastného rozpočtu.

"Nebolo to málo, niečo sa nám vráti na nájomnom, ale vízia bola tá udržať tú poštu," informoval starosta Adam Žákovič. "Toto je taký dobrý príklad tej dobrej spolupráce, že keď starosta chce získať poštu," uviedla regionálna riaditeľka Slovenskej pošty obvodu Nitra.

"Nemusíme chodiť ďaleko, máme to na krok. Bude to jednoduchšie, keď prídu zásielky, keď chceme niečo poslať," opisujú nadšení obyvatelia. V dedine sa dokonca poštárske povolanie dedí v rodinách z generácie na generáciu. "Keď otec išiel do dôchodku prebrala to moja mamina, my sme poštárska família. Ja som tam bola 33 rokov," vyjadrila sa poštárka na dôchodku Mária Machová. V regióne Nitra ide už o 12. pobočku, ktorej pripravili priestory obce. V Pohraniciach vybudovali prvú kontajnerovú stavbu pošty na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy