Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Vozne v novom, neželanom šate. Ako by sa dal problém s grafitmi riešiť?
Zdielať na

Vozne v novom, neželanom šate. Ako by sa dal problém s grafitmi riešiť?

BRATISLAVA / Policajti pátrajú po osobe, ktorá posprejovala na stanici v Bratislave viacero vozňov na šiestich vlakoch. Riešenie takýchto situácií vidí umelec v pomoci pre talentovaných pouličných výtvarníkov, aby dostali väčší priestor, ktorý umožňuje legalizáciu ich koníčka. Bratislavský magistrát mal v minulosti takýto zámer rozpracovaný a rád by sa k tejto myšlienke vrátil.

V prípade vozňov, ktoré sa nachádzali skoro ráno na Hlavnej stanici v Bratislave, to zatiaľ neplatí. Neznámy páchateľ ich poškodil posprejovaním. Niektoré z pomaľovaných vlakov cestovali až do Zürichu.

Železničná spoločnosť Slovensko vyčíslila výšku škody na takmer 1 450 eur. "Policajti na mieste vykonali všetky potrebné úkony, pričom následne bolo rozhodnuté, že vec sa bude ďalej realizovať ako priestupok proti majetku," informoval Michal Szeiff, hovorca KR PZ v Bratislave. "Grafity vzniklo ako ilegálny, výtvarný šport a patrí na ulicu. Ľudia ho vyhľadávajú hlavne kvôli tomu adrenalínu, a ako sa hovorí, že zakázané ovocie chutí najlepšie, tu to platí dvojnásobne," komentoval umelec Qaid Holman. 

Aj umelec Qaid Holman mal pred vyše 20 rokmi vášeň pre grafity. "Je to posolstvo každého jedného indivídua a jeho vlastného ega. Takto sa reprezentuje a buduje si svoju reputáciu a svoje meno," dodal umelec. Podľa umelca je na Slovensku vo všeobecnosti len veľmi málo miest, na ktorých sa dá beztrestne vytvárať umelecká maľba na stenu.

Qaid Holman vidí riešenie v podpore talentov zo strany mesta či organizácií, ktoré by im vytvorili priestor napríklad formou súťaže. Faktom je, že bratislavský magistrát v súčasnosti neeviduje plochy na legálne grafity. "Ak príde požiadavka o poskytnutie takejto steny či priestoru, vždy sa ňou zaoberáme a usilujeme sa vyjsť v ústrety, samozrejme, ak je to možné," avizoval Peter Bubla, hovorca magistrátu hlavného mesta Bratislavy. "Tak ako v zahraničí to je, že sú celé niekoľkoposchodové domy pomaľované a zo sprejerov vznikli veľmi kvalitní výtvarníci. Takouto formou edukácie si myslím, že by tá podpora bola na mieste," komentoval umelec Holman.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy