Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Po protestoch sa začali internetom šíriť hoaxy
Zdielať na

Po protestoch sa začali internetom šíriť hoaxy

Reportáž o protestoch v Bratislave

BRATISLAVA / Okrem osláv Nežnej revolúcie sa v uliciach zhromaždili ľudia. Počas protestov sa zranil jeden z účastníkov. Na internete sa objavovali informácie, že 15 - ročný mladík nebol účastníkom protestov. Polícia na sociálnej sieti zverejnila stanovisko a tvrdenia odmietla.

Protesty nepriniesli len urážky a násilie, ale ako to už býva zvykom, aj množstvo dezinformácií. Boli tam ľudia, ktorí chceli naozaj vyprovokovať násilie, používali rôznu pyrotechniku a výbušniny a aj z tejto pyrotechniky došlo k zraneniu policajtov a mi konáme v tomto prípade a konať budeme. Na internete sa počas konania protestov objavili zábery mladíka, ktorý utrpel zranenia hlavy. "Na sociálnych sieťach sa následne začali objavovať jeho fotografie a videá, ktoré majú dokazovať o “policajnej brutalite,” opísuje šírenie informácii polícia. 

Súčasťou videí a fotografií bola aj informácia, že mladík išiel okolo a chcel si iba spraviť fotku. Polícia vo svojom príspevku prezradila, že disponuje fotografiami a videami, ktoré dokazujú, že 15-ročný mladík nebol iba okoloidúcim ako sa na sociálnych sieťach píše. "Policajný zbor disponuje fotografiami a video materiálmi, ktoré dokazujú, že mladík bol aktívnym účastníkom zhromaždenia," píše polícia vo svojom stanovisku. Polícia bola na zhromaždenia pripravená. "Keďže polícia disponovala informáciami o pripravovanej účasti agresívnych skupín a jednotlivcov, existoval reálny predpoklad, že ich útočné sklony voči prítomným policajtom sa budú opakovať. Každý účastník utorňajšieho zhromaždenia si tak musel uvedomiť, že kvôli agresivite skupín a jednotlivcov bude hroziť riziko aj slušným občanom,"  vysvetľuje svoje obavy Policajný zbor Slovenskej republiky. Uvádza tiež, že účasť bola na zodpovednosti každého jednotlivca. Konanie policajtov počas protestov bude krajské riaditeľstvo kontrolovať. "Keďže Policajný zbor si ctí zákony a trestný poriadok, riaditeľ Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave inicioval kontrolu vo veci zranenia mladíka s cieľom jasného vysvetlenia o spôsobe a dôvodnosti reakcie prítomných policajtov voči agresívnemu davu," uzatvára stanovisko polícia. 

Podľa niektorých účastníkov protestu sa v dave nachádzali aj tajní policajti s jasnou úlohou. Vyprovokovať konflikt, aby tak polícia mohla následne tvrdo zakročiť. Muž na fotke mal byť jedným z nich. Zrejme asi preto, že si kúpil teleskopický obušok a taktické rukavice. Podľa polície nejde o ich príslušníka, naopak má ísť o jeden z najtradičnejších hoaxov. "Verejných zhromaždení sa nikdy nezúčastňujú žiadni policajní provokatéri. Policajný zbor naopak dbá o to, aby každé verejné zhromaždenie prebiehalo pokojne. Aj včera bolo na mieste prítomných viacero príslušníkov antikonfliktného tímu," povedala Denisa Bárdyová, hovorkyňa Prezídia policajného zboru Slovenskej republiky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy