Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pre vodičov v Bratislave zriadia horúcu linku. Pomôcť má počas rozsiahlych dopravných obmedzení
Zdielať na

Pre vodičov v Bratislave zriadia horúcu linku. Pomôcť má počas rozsiahlych dopravných obmedzení

BRATISLAVA / O necelý týždeň začne v hlavnom meste dopravný kolaps. Ulicu Mlynské nivy aj niektoré zjazdy z Prístavného mosta smerom na Slovnaft a Prístavnú ulicu úplne uzavrú na šesť mesiacov. Primátor Matúš Vallo dal preto na magistráte Bratislavy zriadiť aj v spolupráci s políciou operačné stredisko s horúcou linkou. Bude slúžiť pre vodičov na otázky, ale aj ako "dopravný servis".

Najrozsiahlejšie dopravné obmedzenia v Bratislave, aké tu ešte neboli, začnú už od 15. februára. Vodiči sa tak musia pripraviť na dopravný kolaps, ktorý budú zažívať dennodenne. "Skupinu odborníkov zo samospráv, polície a dopravných inžinierov, ktorí obchádzkové trasy a dopravné riešenia pripravovali, už nahradil krízový štáb, ktorý bude vzniknutú situáciu monitorovať, vyhodnocovať a prijímať operatívne riešenia," vyjadril sa primátor mesta Matúš Vallo. 

Uzávierka Mlynskych Nív potrvá až rok. "Pol roka budú uzavreté úplne a následne tieto cesty sprejazdníme pre mestskú hromadnú dopravu (MHD). Výstavba v okolí Prístavného mosta potrvá dva roky a práce sú rozdelené do šiestich etáp tak, že každá ďalšia stavba už bude pre dopravu využívať už tie vybudované v prechádzajúcej etape, takže sa to bude zlepšovať,"uviedol Vallo

Pomoc pre vodičov

Magistrát Bratislavy teraz ale prichádza s jednou novinkou, ktorá by mala pomôcť všetkým vodičom. "Priamo na magistráte vznikne v spolupráci s políciou operačné stredisko s linkou, na ktorú budú môcť ľudia hlásiť problémy v doprave, ale pýtať sa aj otázky v súvislosti s dopravnými riešeniami. Číslo linky zverejníme čoskoro, je totiž veľmi dôležité, aby tieto telefonáty nepreťažili celoštátnu tiesňovú linku č. 158 a neohrozili tak ľudí, ktorí potrebujú pomoc," informoval Vallo na svojej facebookovej stránke. 

Polícia bude aj objektívne prihliadať na dodržiavanie zákazu jazdy v "bus pruhoch", aby nedochádzalo k obmedzovaniu liniek MHD. Prítomné budú aj policajné hliadky na všetkých dôležitých križovatkách v tomto území.

Nákladiaky by mali jazdiť hlavne v noci

"Polícia tiež požiada všetky veľké špedičné a prepravné firmy, aby svoju nákladnú dopravu do mesta a z mesta realizovali hlavne v noci, mimo dopravnej špičky," 

Verejne dostupný bude stream z 15 kamier, aby sa každý dochádzajúci do Bratislavy vedel vopred zariadiť a plánoval si svoju cestu nielen podľa informácií z navigácií, ale aj reálnym pohľadom na cestu, ktorú si zvolil za cieľ. Matúš Vallo dúfa, že práve týmto spôsobom sa tento dopravný chaos bude dať zvládnuť.

MHD zadarmo

Od 18. februára, kedy začne celková rekonštrukcia ulice Mlynské nivy, jednotlivé linky MHD zmenia svoje trasy a zastávky. Niektoré zastávky dokonca zmenia aj svoj názov. Doprava zadarmo bude len na vybraných linkách MHD, a to až do konca marca. Týka sa to liniek  201, 202, 212, 75 a X72. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy