Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Klenot priemyselných stavieb v Bratislave mení svoj účel. Národnú pamiatku čaká rekonštrukcia
Zdielať na

Klenot priemyselných stavieb v Bratislave mení svoj účel. Národnú pamiatku čaká rekonštrukcia

BRATISLAVA / Hlavné mesto Slovenska sa mení zo dňa na deň. Súbežne sa stavajú celé nové mestské časti. V minulosti sa často stávalo, že developeri sa správali necitlivo k historicky hodnotným budovám. V tomto prípade je to ale naopak. Podarilo sa zachrániť významnú priemyselnú stavbu od slávneho slovenského architekta Dušana Samuela Jurkoviča, ktorú teraz čaká nový život.

Po dlhých rokoch sa národná kultúrna pamiatka, Jurkovičova tepláreň, dočká rekonštrukcie. "Budova bude kompletne zrekonštruovaná a bude slúžiť novému účelu. Kreatívne multifunkčné priestory," prezradil Juraj Nevolník riaditeľ P.R.E pre Slovensko. Sídliť by tu mali architekti, umelci či programátori. "Kedysi to bolo energetické centrum Bratislavy. Teraz sa má priestor stať kreatívno-vývojovým centrom," pokračoval. 

"Stavba sa svojim vzhľadom obnovuje do autentického vzhľadu zo 40. rokov, kedy vznikla," uviedol Pavol Paulíny odborník na obnovu architektonického dedičstva.  A to aj vďaka plánom, ktoré sa len nedávno podarilo znovu objaviť. Zachová sa aj časť pôvodného vnútorného zariadenia budovy, ktorá prežila aj spojenecké bombardovanie ropnej rafinérie Apollo počas druhej svetovej vojny. "Zostanú zachované násypníky v kotlovej hale alebo žeriavy v turbínovej hale,ako taký odkaz k pôvodnému použitiu budovy. Náklady sú približne 11,5 milióna euro, práce budú dokončené niekedy v priebehu roku 2020," skonštatoval Nevolník. 

Investor vyberal tehly na vonkajší obklad podľa vzhľadu, aj odolnosti. "Vieme aké tehly boli použité, mrazuvzdorné, vidíme že aj po 70 rokoch sú v pomerne dobrom stave," poznamenal Paulíny. Keď opadne stavebný prach, okolie bývalej teplárne sa zazelená. "Verejné priestranstvá budú vyplnené novým mestským parkom, ktorý bude mať medzinárodnú úroveň," dodal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. 

Pozrite si reportáž o rekonštrukcii kaštieľa v Rusovciach:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy