Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Škody po záplavách na Kysuciach odstraňovalo 110 hasičov. Silné búrky ale nekončia
Zdielať na

Škody po záplavách na Kysuciach odstraňovalo 110 hasičov. Silné búrky ale nekončia

BRATISLAVA / Vyčíňanie počasia, ktoré na Kysuciach za sebou nechalo obrovské škody, sa podľa meteorológov ani zďaleka nekončí. Ďalšie silné búrky očakávajú už v závere tohto týždňa a postihnúť majú celé Slovensko.

"Žijeme v dobe, keď žiadnu búrku nemôžeme podceňovať. Takže to, čo bolo na Kysuciach sa veľmi ľahko môže zopakovať na hociktorom mieste na Slovensku," vraví meteorológ Peter Jurčovič. Za intenzívnymi búrkami, ktoré zvyšujú hladiny riek a tie sa potom vylievajú z koryta stoja paradoxne extrémne horúčavy a globálne otepľovanie.

Zanedbávame prírodu

Podľa najnovšej správy IPCC, teda Medzinárodného panelu pre klimatické zmeny prírodu nadmerne využívame, ale nevraciame do nej takmer nič a tá nám to všetko spočíta. "Robíme také zmeny v krajine, zanedbávame ju, žijeme z prírody , ale sa o ňu nestaráme. Z hľadiska prognózy, tá situácia bude len a len horšia. Intenzívnejšie prívaly dažďa," tvrdí enviromentalista Michal Kravčík.

"Čím je teplejšia atmosféra, tým je schopná do seba prijať viac vodnej pary. Potom oblaky, ktoré sa vyvíjajú sú mohutnejšie, búrky silnejšie, ničivejšie. Zrážok je podstatne viac, takže nemáme sa čudovať, že akosi nám pribúda týchto extrémov a nie je to len na Slovensku ale celosvetovo,"dodáva Jurčovič. 

Záplavy Kysuce

Búrka, ktorá sa prehnala Kysucami, spôsobila obrovské škody v dvoch oblastiach. Na nohách boli obyvatelia Čadce - časti Rieka, ale aj obec Zákopčie. 110 hasičov pomáhalo pri odstraňovaní škôd po záplavách. Obrovskú súdržnosť preukázali aj samotní Kysučania. 

Ľudia sú presvedčení o tom, že za katastrofu môže aj nadmerná ťažba dreva. "Stromy zadržia vodu a tá voda, čo prišla sem mohla byť ešte dnes hore. Obrovské kubíky hory sú vyťaté," vraví obyvateľ obce Čadca. 

Vyliatie vody z koryta môže ovplyvniť aj jeho nedostatočná údržba. Nakoľko ale, to je ťažko posúdiť. Fakt je ale ten, že upravených vodných tokov je o tretinu menej ako tých neupravených.

Silné búrky 

Hladiny riek sa budú zvyšovať aj počas tohto víkendu. Meteorológovia predpovedajú silné búrky. "Bude prechádzať studený front, čiže tu bude rozsiahla oblačnosť, ktorá bude prechádzať celým našim územím takže zasiahne to celé Slovensko. Takže tam sa treba pripraviť, že môžu byť tie problémy, ktoré ten front prinesie naozaj veľké," hovorí Jurčovič. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy